Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ


Δριμύ κατηγορώ εναντίον του οίκου αξιολόγησης Standard&Poor’s εξαπέλυσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι ο εν λόγω οίκος έκανε "χονδροειδές και ερασιτεχνικό" λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

Πάντως οι συνέπειες που θα έχει η υποβάθμιση από τον S&P μετριάζονται από την απόφαση του Moody's Investors Service να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι ακόμα εξετάζει το θέμα και θα γνωστοποιήσει την ανάλυση και αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.

«Δεν ήταν εντελώς απροσδόκητο. Πιστεύω ότι ήδη είχε φανεί, μέσω του δολαρίου. Αναμένουμε ορισμένη περαιτέρω πίεση στο δολάριο των ΗΠΑ, αλλά το να υπάρξει μια μαζική πώληση (χρεογράφων) είναι κατά την άποψή μας απίθανο», σχολίασε ο Βασίλι Σερεμπριάκοφ, ένας ειδικός σε νομισματικά θέματα της τράπεζας Wells Fargo. «Ένας από τους λόγους που δε θεωρούμε ότι οι ξένοι επενδυτές θα αρχίσουν επιθετικές πωλήσεις αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι πως υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις. . . ", πρόσθεσε.

Η υποβάθμιση έγινε 15 μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές και κατά την προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να κυριαρχήσει όπως και το ζήτημα του χρέους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου