Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για το νερό;


Η κατασπατάληση των φυσικών πόρων της γης και κυρίως η έλλειψη σε υδάτινους πόρους έχει κάνει πολλούς να κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος της ανθρωπότητας, εάν συμβεί, θα συμβεί για το νερό.


Όπως και να ’χει, τα στοιχεία που δημοσιεύουν δύο επίσημες εκθέσεις για το θέμα προκαλούν σοκ, ξεπερνώντας τη σφαίρα της… συνωμοσιολογίας.

Σύμφωνα με την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» που συντάσσεται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος (Global Footprint Network), η ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους διπλασιάστηκε το διάστημα 1966-2007 και ισοδυναμεί πλέον με 1,5 πλανήτες. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης μας χρειάζεται ενάμισι χρόνο για να παραγάγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα χρόνο. Συγχρόνως, μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει σχεδόν διπλάσιους φυσικούς πόρους από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Από την άλλη, οι συγγραφείς της γνωστής, πιο πρόσφατης επιστημονικής επιθεώρησης The Nature, υποστηρίζουν ότι οι απειλές κατά της ασφάλειας των υδάτινων πόρων και της βιοποικιλότητας αποτελούν πανδημία. Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, μάλιστα, ζει σε περιοχές απειλούμενες ως προς την ασφάλεια των υδάτινων πόρων.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου