Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η αρχή και το επικείμενο τέλος του τουρκικού νεο οθωμανισμού


Με την ανάληψη της εξουσίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν και το Ισλαμικό Kόμμα, η Τουρκία γνώρισε μiα άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη, ώστε να καταστεί μια από τις πιο αναπτυσσόμενες οικονομίες και να ενταχθεί στον όμιλο G2O, στον οποίο ανήκουν οι χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες. Εντούτοις, οι συζητήσεις που διεξάγονται για την κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας γίνονται, για την ώρα, σε χαμηλούς τόνους αλλά πιθανώς σύντομα θα ενταθούν λόγω διόγκωσης του ΑΕΠ, του πολύ ψηλού κόστους ενέργειας που η Τουρκία εισάγει σε πετρέλαιο και την επιβράδυνσης της οικονομίας της, αφού για κάθε δέκα δολάρια αύξηση στο πετρέλαιο το κόστος ανάγεται στα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.Ήδη κυκλοφορούν φήμες για Kραχ της Τουρκικής οικονομίας.

Στον πολιτικό πεδίο ο Ερτογάν μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ως Υπουργό Εξωτερικών είναι γνωστοί για τις Νεοοθωμανικές τους βλέψεις. Μαζί έβαλαν πλώρη να απολακτίσουν τον από δεκαετίες σύμμαχο τους, κράτος του Ισραήλ, για να προωθήσουν την ανάληψη ηγετικής παρουσίας και εδραίωση της τουρκικής επιρροής στον Αραβικό Κόσμο. Για να το πετύχουν, άρχισαν πρώτα με δημόσια αντιπαράθεση από τον Ερτογάν με τον πρώην πρωθυπουργό Σιμόν Πέρεζ στο Νταβός,ακολούθησε διακοπή προγραμματισμένων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, και κορυφώθηκε με το επεισόδιο του πλοιαρίου Μαβίς Μαρμαρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανύψωση μεν του γοήτρου της Τουρκίας τόσο από τους Παλαιστινίους, σε τμήματα του Αραβικού Κόσμου αλλά διακοπή της συμμαχίας Τουρκίας Ισραήλ.

Μέσα στο παροξυσμό του μεγαλοϊδεατισμού και νεοοθωμανισμού των Ερτογάν και Νταβούτογλου, δεν αντιλήφθηκαν ότι θυσιάζοντας τη συμμαχία με το Ισραήλ, απώλεσαν και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που είχαν στη περιοχή αλλά και στο διεθνές προσκήνιο. Το Ισραήλ, με τις διεθνείς του διασυνδέσεις και ιδιαίτερα με το πανίσχυρο Εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ, έκτισε ένα προφίλ της Τουρκίας, ως μιας δημοκρατικής χώρας, θάβοντας ουσιαστικά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κουρδικού λαού και άλλων μειονοτήτων, και μετατρέποντας το πρόβλημα της Κύπρου, με την συνδρομή βεβαίως και της δικής μας πολιτικής ηγεσίας, από θέμα εισβολής και κατοχής, σε δικοινοτική διαφορά.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι χάρτης της περιοχής άρχισε σιγά, σιγά, να αλλάζει προς όφελος της Κύπρου. Σε αυτό βοήθησε τα μέγιστα και η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, τόσο από το Ισραήλ, όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία, που κατέστησε τις δύο χώρες συμμάχους με κοινά οικονομικά συμφέροντα και κοινό εχθρό πλέον την Τουρκία και τόν αποκλεισμό της από οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη από την εξόρυξη ή μεταφορά των υδρογονανθράκων.

Πληροφορίες από το δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου επιβεβαιώνουν αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ στην περιοχή.Το Εβραϊκό λόμπυ στίς ΗΠΑ άρχισε την αποδόμηση του μύθου της δημοκρατικής Τουρκίας. Πρώτο εμφανές παράδειγμα η Έκθεση της Επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, που κατατάσσει την Τουρκία για πρώτη φορά στης χώρες υπό επιτήρηση, και μιλά για επιστροφή της κατεχόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας στους Νόμιμους Ιδιοκτήτες της. Ο δε Πρόεδρος Ομπάμα, σύμφωνα με την Χουρριέτ, στην πρόσφατη συνάντηση στη Σεούλ με τον Ερτογάν, ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, στο δε θέμα του Κυπριακού που ήγειρε ο Ερτογάν, ο Πρόεδρος Ομπάμα δε συμφώνησε μαζί του.

Πρόσφατα ο Γερουσιαστή Ηoward Berman, ηγετική μορφή του Εβραϊκού λόμπυ, έχει στείλει επιστολή στην κα. Χίλαρη Κλίντον, ζητώντας της να πάρει θέση για δύο καυτά θέματα: Πρώτο, για τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, και δεύτερο, ίσως και σημαντικότερο,για την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου λόγω του Τουρκικού εποικισμού. Στην επιστολή του ο Γερουσιαστής καταλήγει:….. « ζητούμε μια ριζική επανεκτίμηση της πολιτικής μας έναντι της Κύπρου, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις απειλές της Τουρκίας, καθώς και την εποικιστική μεταφορά πληθυσμού από την τουρκική ενδοχώρα ». Με βάση τα πιο πάνω θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλησιάζει η πτώση του Τουρκικού Νεο Οθωμανισμού και θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για την πολύπαθη χώρα μας


Ο Πέτρος Θ. Ασσιώτης είναι Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερη και Ενιαία Καρπασία



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου