Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας ζήτησε το Βιετνάμ εξαιτίας άγνωστης θανατηφόρας επιδημίας


Τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας WHO (World Health Organization) ζήτησε το Βιετνάμ καθώς μια μυστηριώδης ασθένεια έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 19 ανθρώπους ενώ έχουν ασθενήσει σοβαρά 171 ακόμη.

Η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε μεταξύ του Απριλίου και Δεκεμβρίου του 2011 στη συνέχεια υποχώρησε για να επανεμφανιστεί τον φετινό Απρίλιο. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις προέρχονται από την κεντρική επαρχία του Βιετνάμ η οποία ονομάζεται Quang Ngai.

Το βιετναμικό υπουργείο υγείας έχει ήδη στείλει ειδική επιτροπή από τις αρχές του μηνός με σκοπό να διερευνήσει τις πιθανές αιτίες αλλά μέχρι στιγμής αυτό στάθηκε αδύνατο. Έτσι η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αποταθεί στον διεθνή οργανισμό υγείας και στο κέντρο λοιμωδών νόσων των ΗΠΑ έτσι ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν, πρώτα στην ταυτοποίηση της επιδημίας, στις αιτίες που την προκαλούν και τέλος στην πιθανή θεραπεία. Η ασθένεια συνήθως προσβάλλει παιδία και μωρά. Τα συμπτώματα είναι αρχικά παρουσία φουσκαλών στα χέρια και τα πόδια, στη συνέχεια υψηλός πυρετός και σταδιακά οργανική ανεπάρκεια ή επιπλοκές στο πάγκρεας.

Το περίεργο είναι ότι περίπου την ίδια εποχή πέρυσι μια άλλη επίσης μυστηριώδης ασθένεια είχε κάνει την εμφάνισή της στην Υεμένη σκοτώνοντας τότε 107 άτομα. Τα συμπτώματά της ήταν διαφορετικά από την ασθένεια που πλήττει το Βιετνάμ και έκτοτε καμιά άλλη είδηση δεν ακούστηκε γύρω από τη φύση της ασθένειας αυτής και τις δύο χώρες χωρίζουν 6500 χιλιόμετρα απόσταση.

Βέβαια η συμπτωματολογία είναι σχετική καθώς οι υπηρεσίες υγείας τουλάχιστον στην Υεμένη είναι άγνωστο σε τι επίπεδο βρίσκονται, είναι όμως πιθανό και να πρόκειται για δύο διαφορετικές νέες θανατηφόρες επιδημίες οι οποίες παρουσιάστηκαν την ίδια περίοδο. Πόσο πιθανό είναι αυτό λένε οι ειδικοί; Πολύ λίγο.


defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου