Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Focus: Καταρρέει το ευρώ στις 6 Μαΐου;

Σε αποφράδα ημέρα για το ευρώ κινδυνεύει να μετατραπεί η 6η Μαΐου, σύμφωνα με το περιοδικό Focus, που δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος.
Σύμφωνα με το Focus, το φάσμα διάλυσης της ευρωζώνης είναι και πάλι ορατό. Οι αγορές θα δείχνουν νευρικότητα, όχι μόνο λόγω της Ισπανίας, αλλά και λόγω των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία.


Όπως αναφέρει το περιοδικό «οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και ο 2ος αποφασιστικός γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχουν τεράστια σημασία, αφού θα κριθεί η τύχη των προγραμμάτων διάσωσης και κατά συνέπεια, το μέλλον του ενιαίου νομίσματος». Μάλιστα, ο συντάκτης αφήνει με νόημα να εννοηθεί ότι η εκλογή Ολάντ θα λειτουργήσει σαν αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τις αγορές.


Οι ελληνικές εκλογές κρίνονται από το περιοδικό ως ζωτικής σημασίας, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα, που είναι και τα μόνα που δεσμεύονται για την πολιτική λιτότητας, παρά το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν συγκεντρώνουν «ούτε το ελάχιστο του 36%». Παράλληλα, οι Έλληνες είναι οργισμένοι με τις περικοπές, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 22% ενώ στους νέους το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 50%.

«Αυτήν την οργή την εκμεταλλεύονται τα ακραία αντιμνημονιακά κόμματα. Η λύση των κομμάτων διαμαρτυρίας, δεξιά ή αριστερά του κέντρου, προέρχεται από εκείνους που αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι η χώρα έχει κατακτηθεί από τους δανειστές και την τρόικα, ότι δεν έγιναν παραλείψεις από τους εγχώριους πολιτικούς, αλλά από τους ξένους», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, που διατυπώνει ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα στη χώρα μας, ενώ οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι η παραμικρή παρέκκλιση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή.


Σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα αναζωπυρώσει και πάλι τους κινδύνους μετάδοσης, τότε η κρίση θα συμπαρασύρει κι άλλες χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα, με αποτέλεσμα οι μηχανισμοί διάσωσης θα έφθαναν στα όριά τους.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου