Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η «αχίλλειος πτέρνα» της Ευρώπης στο μικροσκόπιο του Economist


«Η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης». Με αυτόν τον τίτλο ο Εconomist αναφέρεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα.

Το γνωστό για τις ευρωσκεπτικιστικές απόψεις του βρετανικό περιοδικό προειδοποιεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχουν μόνο ένα μήνα στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν την Ευρώπη και να την προστατεύσουν από τις παρενέργειες της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο άρθρο του, ο Economist αναφέρεται στις εξελίξεις στη Γαλλία και την Ελλάδα λέγοντας ότι εν μέσω της αυξημένης έντασης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει το έργο να σώσει μόνη της το κοινό νόμισμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι εάν στις νέες εκλογές οι Έλληνες απορρίψουν την πολιτική της σκληρής λιτότητας, τότε οι χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως η Γερμανία αντιμετωπίζουν δύο ενδεχόμενα: είτε το Βερολίνο θα συμβιβαστεί, αντιμετωπίζοντας τον «ηθικό κίνδυνο να ανταμείψει την απείθεια», είτε -το πιο πιθανό- να δείξει στην Αθήνα την έξοδο από το ευρώ.

Ο Economist αναφέρει μερικές από τις μισές αλήθειες που λένε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στην Ιταλία, ο Μάριο Μόντι έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ικανός, αναφέρει το άρθρο, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές έδειξαν ότι οι σκληρές επιλογές της λιτότητας ίσως θα πρέπει να λαμβάνονται από πολιτικούς που έχουν συμμετάσχει σε εκλογές.

Στην Γερμανία η μισή αλήθεια είναι ότι δεν παραδέχεται πως τα προβλήματα της Ευρωζώνης μπορούν να λυθούν μόνο εάν οι χώρες με δημόσιο χρέος «βρουν το δρόμο προς την ευημερία».

«Η χειρότερη κατάσταση αφορά την Ελλάδα», αναφέρει ο Economist. «Η μισή αλήθεια στην Αθήνα είναι ότι οι προκατειλημμένοι Bορειοευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν στους Έλληνες τις δυσκολίες που έχουν περάσει. Η Ελλάδα έχει πραγματικά υποφέρει» τονίζει, παραθέτοντας μια σειρά οικονομικών στοιχείων.

«Ακόμα και εάν όλα πάνε καλά, το χρέος της Ελλάδας θα είναι του χρόνου στο 161% του ΑΕΠ. Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να το ξεπληρώσει αυτό, αποτελεί τη μεγαλύτερη φαντασίωση όλων».

Το άρθρο αναρωτιέται εάν η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εντός ή εκτός ευρώ. Αν και επισημαίνει ότι η έξοδος θα είχε τα θετικά της (ελάφρυνση από το χρέος, ανταγωνιστικότητα, πολιτικές αλλαγές), παράλληλα, τονίζει ότι θα προκαλούσε χάος.

Και η Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα με την Ελλάδα ως μέλος της, καθώς φοβάται τον κίνδυνο «διασποράς» των επιπτώσεων της εξόδου από την Ευρωζώνη. Αλλά και πάλι, τονίζει το άρθρο, όχι με κάθε κόστος.
 
 
 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου