Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Οι ΗΠΑ κατηγορούνται για άσκοπη παρακολούθηση στο διαδίκτυο


Οι ΗΠΑ συνηθίζουν να παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποφευχθούν οι τρομοκρατικές ενέργειες και κάθε είδους απειλές. Ωστόσο η λίστα με κάποιες λέξεις- κλειδιά που προκαλούν την παρακολούθηση των συνδεδεμένων, περιέχει λέξεις που καμία σχέση δεν έχουν με την αποστολή του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και προστατεύονται από διατάξεις του Συντάγματος για την Ελευθερία του λόγου.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και άλλα συνδεδεμένα μέσα ώστε να αντιμετωπίζει πιθανές εντολές. Ωστόσο υποχρεώθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα λίστα με λέξεις- κλειδιά τις οποίες χρησιμοποιούν για τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις.

Τέτοιες λέξεις είναι κάποιες προφανείς επιλογές όπως: «επίθεση», «τρομοκρατία» και «βρόμικη βόμβα», αλλά και αθώες λέξεις όπως «Μεξικό», «σύννεφο», «κύμα», «ομάδα» και.. «χοιρινό».
Η λίστα δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα Electronic Frontier Foundation, η οποία απέκτησε το έγγραφο αξιοποιώντας  τη νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες (Freedom of Information Act). Η λίστα αυτή χρησιμοποιείται για την αναγνώριση απειλών όπως η τρομοκρατία αλλά για τον εντοπισμό επιδημιών και φυσικών καταστροφών.

Η ΕFF σε επιστολή του προς την επιτροπή Αντιτρομοκρατίας και Πληροφοριών του Κογκρέσου επικρίνει την κυβέρνηση για την «ευρεία, ασαφή και διφορούμενη» επιλογή λέξεων και φράσεων. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η λίστα περιλαμβάνει αθώες λέξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αποστολή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και επίσης προστατεύονται από τις διατάξεις του Συντάγματος για την ελευθερία του λόγου.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στη Huffington Post ότι οι επίμαχες λέξεις-κλειδιά είναι «η αφετηρία, και όχι το τελικό σημείο» για την αναγνώριση απειλών, και επέμεινε ότι το υπουργείο δεν αστυνομεύει το Διαδίκτυο για ενδείξεις εναντίωσης στην κυβέρνηση.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το υπουργείο θα αναθεωρήσει και θα επικαιροποιήσει τη λίστα προκειμένου «να καταστήσει σαφείς τις λέξεις αυτές και να μεταφέρει με ακρίβεια τις παραμέτρους και τους στόχους του όλου προγράμματος».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου