Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας : Οι εξατμίσεις ντίζελ προκαλούν τελικά καρκίνο


Τα καυσαέρια που προέρχονται από πετρελαιοκινητήρες ανεβάζουν τελικά τις πιθανότητες εμφάνισης μορφών καρκίνου, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), δημοσιεύει.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξατμίσεις αποτελούν σίγουρα μια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα και μπορούν επίσης να προκαλέσουν όγκους της ουροδόχου κύστης.

Η έρευνα βασίστηκε κυρίως σε ευρήματα σε εργασιακά περιβάλλοντα και περιοχές υψηλής έκθεσης σε καυσαέρια ντίζελ, όπως οι ανθρακωρύχοι, οι εργάτες των σιδηροδρόμων, των οδηγών φορτηγών και σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου.

Ωστόσο, όπως έγινε ξεκάθαρο από την ερευνητική ομάδα ο καθένας θα πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει την έκθεσή του σε καυσαέρια ντίζελ και αυστηρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας πρέπει να εισαχθούν άμεσα στα αντίστοιχα εργασιακά περιβάλλοντα.

Θεωρείται ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε υψηλού κινδύνου βιομηχανίες έχουν περίπου 40% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα με πιο εκτεθειμένους τους εργάτες σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), είχε επίσης επισημανθεί στο παρελθόν για τα εν λόγω καυσαέρια ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων και της βενζίνης, μια εύρεση αμετάβλητη από την προηγούμενη αξιολόγηση το 1989.

Με την επίσημη εξακρίβωση ως οριστική αιτία εμφάνισης καρκίνου, οι εκπομπές ντίζελ ανήκουν πλέον στην ίδια ομάδα για τον WHO, βλαβερής έκθεσης, όπως το πλουτώνιο, η υπεριώδης ακτινοβολία, το αλκοόλ κτλπ.

Ο Δρ. Christopher Portier, επικεφαλής της εκτίμησης, δήλωσε: «Τα επιστημονικά στοιχεία ήταν σοκαριστικά αδιαμφισβήτητα και τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας ομόφωνα, τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα στους ανθρώπους.»

«Λαμβάνοντας οπότε υπόψη τις πρόσθετες αυτές επιπτώσεις στην υγεία από τα σωματίδια ντίζελ, η έκθεση σε αυτό το μίγμα χημικών ουσιών θα πρέπει να μειωθεί δραστικά σε όλο τον κόσμο.»
Ο αντίκτυπος στον ευρύτερο πληθυσμό, που εκτίθεται σε αναθυμιάσεις πετρελαίου σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και για μικρότερες χρονικές περιόδους, είναι ακόμα άγνωστη.

Ο Δρ. Kurt Straif, του IARC, δήλωσε: «Ισχύει ότι ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος των καρκινογόνων ουσιών, όταν υπάρχει υψηλή έκθεση ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όταν υπάρχει μειωμένη έκθεση ο κίνδυνος είναι μικρότερος.»

Υπάρχουν ευτυχώς προσπάθειες για τον καθαρισμό των εξατμίσεων. Καύσιμα χαμηλότερα σε περιεκτικότητα σε θείο και μηχανές με αποδοτικότερη καύση είναι σήμερα σε χρήση.
Παρόλα αυτά ο διευθυντής πληροφοριών για τον καρκίνο Dr Lesley Walker, υποστηρίζει πως ο συνολικός αριθμός καρκίνων του πνεύμονα που προκλήθηκαν από αναθυμιάσεις πετρελαιοκίνητων ήταν «πιθανώς ένα κλάσμα εκείνων που προκαλούνται από το κάπνισμα».



pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου