Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Περού: Αντιστέκονται οι ιθαγενείς στην επέλαση των εταιρειών


Προδομένοι αισθάνονται οι ιθαγενείς του Περού από τη νέα κυβέρνηση του Ollanta Humala, που είχε υποσχεθεί το τέλος των συγκρούσεων και τη επίλυση των διαφορών για θέματα γης.

Ο Ollanta Humala είχε υποσχεθεί την επίλυση των προβλημάτων μέσω κοινωνικών διαλόγων, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και τα συνταγματικά δικαιώματα των ιθαγενών.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Alan García σημειώθηκαν περισσότερες από 200 συγκρούσεις. Από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2011 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας 195 άνθρωποι.

Όπως σημειώνεται στην Guardian, η πιο αιματηρή σύγκρουση σημειώθηκε στην Bagua. Πριν από τρία χρόνια στην ήσυχη περιοχή του Αμαζονίου στο Βόρειο Περού οι ιθαγενείς συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, όταν οι δεύτεροι επιχείρησαν να αφαιρέσουν οδοφράγματα, τα οποία είχαν τοποθετήσει οι ιθαγενείς διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της τότε κυβέρνησης να προωθήσει νόμο που θα έδινε την δυνατότητα στις ξένες εταιρείες να εκμεταλλευτούν με μεγαλύτερη ευκολία τη γη τους και τους φυσικούς πόρους.

Τελικά ο Alan García απέσυρε τον νόμο. Το τραγικό κόστος της νίκης των ιθαγενών ήταν 33 νεκροί. Ο Humala έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες Bagua και τους δέκα μήνες της διακυβέρνησής του επισημαίνει πως η λύση θα βρεθεί μέσα από τον διάλογο. Ωστόσο ο Alberto Pizango, μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αγώνα των ιθαγενών στην Bagua πριν από τρία χρόνια, τονίζει πως «η πολιτική του Humala δεν είναι παρά η συνέχιση της επιθετικής πολιτικής του Alan García».

Από την ημέρα που ο Humala έχει έρθει στην εξουσία πριν από περίπου δέκα μήνες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 άνθρωποι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ δύο φορές έχει πραγματοποιηθεί βίαιη καταστολή σε διαμαρτυρίες ενάντια σε εξορύξεις. «Η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της» λέει ο Pizango, που όπως σημειώνει η Guardian προεδρεύει της οργάνωσης Aidesep, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 1.000 κοινότητες του Αμαζονίου.

«Τώρα πλέον δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση και τον διάλογο της» σημειώνει ο Edwin Montenegro, επικεφαλής της Orpian, μίας άλλης οργάνωσης ιθαγενών. Τον περασμένο μήνας δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία ενός ορυχείου χαλκού στο Cuzco. Ο Humala κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Υπεραμυνόμενος την απόφασή του Humala ο πρωθυπουργός του Περού Oscar Valdés δήλωσε «άλλο πράγμα ο διάλογος και άλλο ο βανδαλισμός». «Δεν πρόκειται να μιλήσουμε εν μέσω βίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη χρήση βίας καλώντας την αστυνομία την αστυνομία να σταματήσει να χρησιμοποιεί όπλα. Ο Nelson Manrique ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς και κοινωνιολόγους του Περού, τονίζει πως ο μόνος τρόπος που γνωρίζει ο Humala, ως πρώην αξιωματικός του στρατού, για την επίλυση κοινωνικών διαφορών είναι τα όπλα.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις είναι το ορυχείο της αμερικανικής εταιρείας Newmont, 4,8 δισ. δολαρίων, στην περιοχή Cajamarca, στο βόρειο Περού, το οποίο έχει παγώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Οι κάτοικοι της αγροτικής περιοχής αντιδρούν λόγω της ρύπανσης που θα προκύψει στο νερό που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους.

«Η εν λόγω επένδυση είναι μία λεηλασία των φυσικών πόρων, ο επενδυτής είναι απατεώνας και ο υπουργός πράκτορας στην υπηρεσία του καπιταλισμού», έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο Gregorio Santos, πρόεδρος της επαρχίας.

Ο Alberto Pizango επισημαίνει πως είναι δυνατό να επιτευχθεί μία βιώσιμη ανάπτυξη ακόμα και μέσω των εξορύξεων, που σήμερα αποτελούν το 60% των εξαγωγών του Περού. «Έχουμε προτείνει ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των αυτόχθονων πληθυσμών, για να επιτευχθεί αρμονία ανάμεσα στις εξορύξεις και τους αγρότες και να υπάρξει κοινωνική ειρήνη αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει».

Η κυβέρνηση τονίζει πως επενδύσεις δισεκατομμυρίων τίθενται σε κίνδυνο με αποτέλεσμα υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθούν χρήματα που θα προσφέρονταν στους αυτόχθονες.  Όμως αυτόχθονες στις Άνδεις και τον Αμαζόνιο ακόμα περιμένουν χρήματα που τους είχαν υποσχεθεί από παλαιότερες επενδύσεις και πλέον η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Όπως τονίζει η Guardian σήμερα προτιμούν να διατηρήσουν ανέπαφη τη γη τους και είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για αυτό.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου