Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Κίνα: Νέα θύματα από τον υπότυπο Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών


Ακόμα δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα τελικά υπέκυψε, προσβλήθηκαν στην Κίνα από τον υπότυπο Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δεν είχε προκαλέσει κρούσματα σε ανθρώπους. Στο μεταξύ, η γενετική αλληλουχία του H7N9 δείχνει ότι ο ιός έχει ήδη εμφανίσει μεταλλάξεις που καθιστούν πιθανότερη τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ο ιός έχει ήδη προσαρμοστεί σε κάποιο βαθμό στα θηλαστικά και τον άνθρωπο, οπότε είναι ανησυχητικό από αυτή την άποψη» δήλωσε στο Reuters ο Αμπ Οστερχαους, κορυφαίος ειδικός στη γρίπη στο Ιατρικό Κέντρο «Ερασμος» της Ολλανδίας.

«Ανησυχητικά» χαρακτηρίζει τα εννέα κρούσματα και τους τρεις θανάτους στην Κίνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεδομένου ότι είναι τα πρώτα που καταγράφονται στον άνθρωπο.

Επιπλέον, ο Η7Ν9 έχει χαμηλή παθογένεια για τα πτηνά και δεν τους προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, γεγονός που ίσως διευκολύνει τη μετάδοσή του σε πτηνοτροφεία.

Το θετικό πάντως είναι ότι κανένας από τους συγγενείς των ασθενών στην Κίνα δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, ένδειξη ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Την Τετάρτη, οι υγειονομικές Αρχές της επαρχίας Τσετζιάνγκ ανακοίνωσαν δύο ακόμα κρούσματα, τα οποία αφορούν έναν 38χρονο μάγειρα που τελικά πέθανε, καθώς και έναν 67χρονο συνταξιούχο που βρίσκεται υπό νοσηλεία.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πώς προσβλήθηκαν οι δύο νέοι ασθενείς. Από τα επτά προηγούμενα περιστατικά, το ένα αφορούσε μια γυναίκα που εργαζόταν ως σφαγέας σε πτηνοτροφείο.

Το Βιετνάμ, στο οποίο είχαν καταγραφεί πολλά κρούσματα του Η5Ν1, της πιο γνωστής μορφής της γρίπης των πτηνών, απαγόρευσε την Τετάρτη τις εισαγωγές πουλερικών από την Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχάρη πάντως το Πεκίνο για τη διαχείριση της κατάστασης.

Οταν είχε ξεσπάσει η επιδημία γρίπης Η5Ν1 το 2003, η Κίνα είχε κατηγορηθεί για απόκρυψη στοιχείων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου