Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Εναντίον της Σερβίας χρησιμοποιούσαν απαγορευμένα όπλα


Όπως μου είπε το 1999 ο Μίλοβαν Ντρέτσουν, γι΄ αυτόν ως πολεμικό ανταποκριτή, η έναρξη των βομβαρδισμών δεν αποτέλεσε έκπληξη. Δύο εβδομάδες πριν από την επιχείρηση «Ελεήμων άγγελος», πήγε στο Κοσσυφοπέδιο ως ανταποκριτής της RTS:

- Στις 24 Μαρτίου ήμουν στην Πρίστινα. Και στις 20.00, όταν η αεροπορία εξαπόλυσε την πρώτη βομβιστική επίθεση κατά του Κοσσυφοπεδίου, ήμουν στο δρόμο. Εκείνη τη στιγμή, ο πρώτος πύραυλος κρουζ πέταξε προς την κατεύθυνση του στρατιωτικού σώματος της Πρίστινα. Με πυραύλους αποφάσισαν να καταστρέψουν το αεροδρόμιο Σλάτινα. Και σήμερα δεν ξέρουμε, τι συγκεκριμένα όπλα χρησιμοποιούσε η Βορειατλαντική Συμμαχία εναντίον μας. Στις Βρυξέλλες γι΄αυτό το θέμα δεν λένε ούτε λέξη. Η αμερικανική διοίκηση ούτε μιά φορά δεν ενημέρωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη, τι Τόμαχοκ, βόμβες κενού και διασποράς επί τρεις μήνες έριχναν στα κεφάλια των Σέρβων και τις βιομηχανικές και στρατηγικές εγκαταστάσεις.

- Γιατί μέχρι σήμερα οι Αμερικανοί κρύβουν το γεγονός ότι στον πόλεμο εναντίον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου χρησιμοποιούσαν απαγορευμένα όπλα;

- Ξέρω σίγουρα ότι σ΄αυτό τον πόλεμο πολύ συχνά χρησιμοποιούνταν βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Με αυτό το όπλο ήταν εφοδιασμένα τα αεροσκάφη Α10. Στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιούσαν μόνιμα βόμβες διασποράς, που προξενούν μεγάλο πλήγμα όταν χρησιμοποιούνται κατά του προσωπικού. Άμεσα χημικά όπλα δεν χρησιμοποιούνταν, όμως το ΝΑΤΟ εσκεμμένα κατάστρεφε τους υποσταθμούς μετασχηματιστών, στους οποίους υπάρχει πολύ περυλένιο. Πρόκειται για απαγορευμένη χημική ουσία και αυτό είναι αναγνωρισμένο από έγγραφα της ΕΕ. Αυτό το περυλένιο μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς βρέθηκε στο χώμα και το νερό.

- Πέρασαν 14 χρόνια μετά την επιδρομή του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στη Σερβία μετά την επιχείρηση «Ελεήμων άγγελος»;

- Στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια έχει αυξηθεί το ποσοστό κρουσμάτων καρκίνου σε παιδιά. Υπήρξαν Ιταλοί και Αμερικανοί στρατιώτες που προσβλήθηκαν από «άγνωστη» ασθένεια. Απ΄ όσο γνωρίζω, μια ομάδα των δυνάμεων KFOR έχει μηνύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είπαν ότι αν η κυβέρνηση χάσει αυτή τη δίκη, οι Αρχές δεν θα μπορέσουν να βρουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν για τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι στρατιώτες τους. Όμως, τα μέρη κατέληξαν σε φιλική διευθέτηση και όλα ξεχάστηκαν αισίως. Οι στρατιώτες και αξιωματικοί μας που πολέμησαν στη σύνθεση του Σώματος της Πρίστινα, λίγα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς πέθαναν από καρκίνο του αίματος, από καρκίνο των πνευμόνων και του εγκεφάλου. Δυστυχώς, συγκεκριμένη ανάλυση και στατιστικά στοιχεία γι΄αυτές τις ασθένειες στη Σερβία δεν υπάρχουν.

- Στις ΗΠΑ υπήρξαν οποιεσδήποτε προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης σχετικά με το τι συνέβηκε στην πραγματικότητα στα Βαλκάνια την άνοιξη του 1999;

- Μετά την επιδρομή του ΝΑΤΟ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε συσταθεί ειδική επιτροπή, που ασχολήθηκε με τη μελέτη της οικολογικής ζημιάς, που είχε προκληθεί στη Σερβία. Σ΄αυτά τα έγγραφα αναφερόταν ότι οι πιο μολυσμένες πόλεις είναι το Πάντσεβο, η Νόβι Σαντ, το Βελιγράδι και η Κραγκούγιεβατς. Όμως ακούστηκε ότι το Πεντάγωνο δεν ήθελε να δώσει στο Κογκρέσο ακριβείς πληροφορίες για το θέμα αυτό. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δραματική από ό, τι πιστεύαμε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου