Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η Κύπρος πουλά τα αποθέματα χρυσού της


Η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει τμήμα των αποθεμάτων χρυσού της χώρας μέσα στους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

"Η απόφαση αυτή θα  πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου", προσέθεσε.

"Οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν εν ευθέτω χρόνω, κυρίως από το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. Προφανώς, πρόκειται για μία μεγάλη απόφαση", είπε.

Η πώληση χρυσού θα γίνει στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Λευκωσίας να βρει κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης 10 δισ. ευρώ που θα δώσουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές του μήνα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πωλήσει αποθέματα αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε, η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές έχει σημειώσει μεγάλη πτώση, εν μέρει λόγω και των ανησυχιών ότι ίσως και άλλες κυβερνήσεις ακολουθήσουν τον δρόμο της Κύπρου.

Πλέον, έχει υποχωρήσει κάτω από τα 1.400 δολάρια η ουγγιά (σήμερα διαπραγματεύεται στα 1.377 δολάρια περίπου), ενώ η διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά του Σεπτεμβρίου 2011 ξεπέρασε το 20%.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα κυπριακά αποθέματα είναι 13,9 μετρικοί τόνοι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου