Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία δεν είναι προετοιμασμένος ν' αντιμετωπίσει. Η προειδοποίηση έρχεται από τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Αντόνιο Γκουτιέρες, που επισημαίνει ότι τις επόμενες δύο με τρεις δεκαετίες η διεθνής κοινότητα θα βρεθεί απέναντι σε προκλήσεις άνευ προηγουμένου καθώς αδυνατεί να σταματήσει συγκρούσεις και να βρει λύσεις.
«Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες ανθρωπιστικές προκλήσεις διότι η διεθνής κοινότητα έχει χάσει την ικανότητά της να σταματά τις συγκρούσεις. Οι σχέσεις εξουσίας έχουν γίνει ασαφείς και η αδυναμία πρόβλεψης αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα», είπε ο Γκουτιέρες σε ετήσιο φόρουμ Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η διαπιστωμένη, πλέον, αδυναμία παρέμβασης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όταν αυτές ξεσπάσουν, αλλά και η δυσκολία αποτροπής τους, καθώς «δεν βρίσκουμε συλλογικές απαντήσεις στις αναδυόμενες παγκόσμιες απειλές όπως η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση και η επισιτιστική ανασφάλεια».
Ο πολλαπλασιασμός των κρίσεων έχει βεβαίως άμεσες συνέπειες στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, καθώς οι προϋπολογισμοί για την ανθρωπιστική βοήθεια δεν αυξάνονται ανάλογα με τις ανάγκες. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, καθώς η ίδια η φύση των συγκρούσεων αλλάζει τόσο ως προς τη βιαιότητα και σκληρότητα έναντι των άμαχων πληθυσμών όσο και ως προς τους όρους και τις συνθήκες στις εμπόλεμες ζώνες: «Δεν έχουμε πλέον πολέμους όπου μια χώρα μάχεται εναντίον μιας άλλης ή μια κυβέρνηση πολεμά μια σαφή αντιπολίτευση, γεγονός που πλήττει την ικανότητά μας να φτάνουμε στους πληθυσμούς που χρειάζονται βοήθεια». Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι έτσι υποχρεωμένες να δρουν με όλο και πιο περιορισμένους πόρους σε ένα θολό τοπίο, με τα μέλη τους ν' αντιμετωπίζονται συχνά ως εχθροί από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Κι όλες αυτές οι δυσκολίες μαζί συναντώνται στην περίπτωση της Συρίας. Με 5.000 νεκρούς το μήνα και τουλάχιστον 6.000 νέους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε μέρα, η συριακή εμφύλια σύγκρουση έχει χαρακτηριστεί από την Υπατη Αρμοστεία ως η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη μεταψυχροπολεμική περίοδο και η πιο σοβαρή που αντιμετωπίζει η UNHCR μετά τη γενοκτονία της Ρουάντας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, 6,8 εκατ. Σύροι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αριθμός που ενδέχεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια και αντιστοιχεί στο μισό προπολεμικό πληθυσμό της χώρας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου