Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Bitcoin: Το ψηφιακό νόμισμα έρχεται στο προσκήνιο

   
Αυξάνονται οι τιμές του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, με τις αμερικανικές αρχές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το νέο αυτό εγχείρημα και πολλούς να «ζυγίζουν» τα υπέρ και τα κατά του ψηφιακού νομίσματος, που δημιούργησε το 2009 ένας ανώνυμος προγραμματιστής γνωστός πλέον με το ψευδώνυμο Satoshi Νakamoto. Eπιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Αμερικανοί ιθύνοντες υπογράμμισαν τα πιθανά οφέλη του bitcoin στην πρώτη ακρόαση που έγινε στο Κογκρέσο σχετικά με τα εικονικά νομίσματα. Το νέο κρυπτονόμισμα εκτοξεύθηκε μετά τα θετικά σχόλια της Γερουσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και της επιτροπής κυβερνητικών υποθέσεων, που συναντήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Capitol Hill τη Δευτέρα.

Οι ειδικοί μιλούν για μια νόμιμη χρηματοπιστωτική επιχείρηση, παρά τις ανησυχίες ορισμένων για χρήση του νομίσματος για παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες όπως ξέπλυμα χρήματος, παιδική πορνογραφία ή διακίνηση ναρκωτικών. Η Ράμαν Μίθιλι, βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα του ποινικού τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, απαντώντας στις ανησυχίες κάποιων περί της πιθανής εκμετάλλευσης της ανωνυμίας που προσφέρει ένα τέτοιο νόμισμα από την πλευρά των εγκληματιών είπε ότι «η αμερικανική νομοθεσία είναι ικανή να το αντιμετωπίσει ενώ έχουμε διαμορφώσει και τα κατάλληλα πρωτόκολλα και στρατηγικές για να το χειριστούμε».

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζει ότι πολλά συστήματα εικονικών νομισμάτων προσφέρουν νόμιμες οικονομικές υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα την δυνατότητα να δώσουν ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο. Ο Πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάκι, είπε σε επιστολή του, ότι τα εικονικά νομίσματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα κυρίως αν οι καινοτομίες οι οποίες θα γίνουν μπορέσουν να προωθήσουν ένα γρηγορότερο, ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο σύστημα πληρωμής.

Όσο οι Αμερικανοί ιθύνοντες μιλούσαν επιδοκιμαστικά για τις δυνατότητες των εικονικών νομισμάτων, η τιμή του bitcoin υπερέβη τα 900$ στο Mt. Gox, που έχει έδρα το Τόκυο. Η αξία του bitcoin έχει αυξηθεί στο δεκαπλάσιο από την αρχή του χρόνου. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των bitcoin είναι άνω των 8 δισ. δολαρίων, με τα δεδομένα των σημερινών τιμών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Bitcoincharts.com.

Την ακρόαση της Δευτέρας, στην οποία προσήλθε μόνο ένας γερουσιαστής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Tom Carper θα ακολουθήσει ακρόαση της Επιτροπής Τραπεζών την Τρίτη.

Όπως είπε και ο Κάρπερ η ακρόαση της Δευτέρας αποτέλεσε ουσιαστικά μια προσπάθεια να συλλέξουν πληροφορίες για ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Τα εικονικά νομίσματα και ίσως ιδιαίτερα το bitcoin έχουν προκαλέσει τον φόβο σε μερικούς ενώ άλλους τους έχουν πραγματικά συγχύσει», πρόσθεσε ο Κάρπερ.

Αξιωματικοί της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που ερευνά τα πλαστά χαρτονομίσματα και το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τόνισαν ότι έχουν διερευνήσει με επιτυχία εγκληματίες που χρησιμοποιούν bitcoin. Η Τζένιφερ Σάσκυ Κάλβερυ, διευθύντρια του Δίκτυου Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων δήλωσε ότι τα εικονικά νομίσματα δεν θέτουν εμπόδια στον έλεγχο του εγκλήματος.

Επιπλέον, ο Πάτρικ Μουρκ γενικός σύμβουλος του Ιδρύματος Bitcoin είπε ότι η ακρόαση σημείωσε πρόοδο, ειδικά όσον αφορά την προσπάθεια να εξηγήσουν στους νεοεισερχόμενους τι είναι ουσιαστικά τα peer-to-peer ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin και να διαλευκάνουν τις όποιες ανακρίβειες που μπορεί να υπάρχουν. «Νομίζω πως αυτό που ακούσατε από το κοινοτικό δίκαιο επιβολής του νόμου και τη ρυθμιστική κοινότητα είναι ότι δεν χρειάζονται καινούρια μέσα για να το χειριστούν αποτελεσματικά και να εντοπίσουν παρανομίες στο σύστημα», είπε ο Μουρκ σε συνέντευξη του στο RT.

Στη συνέχεια ο Κάρπερ δήλωσε ότι «ίσως είναι πιθανό να υπάρχουν οφέλη από τα εικονικά νομίσματα, χωρίς να διευκολύνει το έγκλημα». Το Bitcoin έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα από την εφεύρεση του το 2008, όπου ο εμπνευστής του κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο Satoshi Nakmoto. Τώρα μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος για να αγοράσει καφέ, ή για online υπηρεσίες γνωριμιών αλλά και να κάνει ανάληψη από το ATM. Σύμφωνα με το Bitcoincharts, ήδη κυκλοφορούν στην αγορά 12 δις. bitcoin.

Οι τιμές του ψηφιακού νομίσματος αυξάνονται λόγω του ακμάζοντος επενδυτικού ενδιαφέροντος, και ιδιαίτερα αυτό της Κίνας. Συγκεκριμένα το νόμισμα έφτασε τα 123$ στις 3 Οκτωβρίου, στη συνέχεια έσπασε το ρεκόρ των 309$, ενώ αναμένεται να αγγίξει υψηλότερα επίπεδα μετά την ακρόαση της Δευτέρας.

Ωστόσο το Bitcoin δεν αποτελεί ένα νόμισμα το οποίο υποστηρίζεται από κάποια κεντρική τράπεζα, καθώς χρησιμοποιείται στο πλαίσιο ιδιωτικών συνδιαλλαγών, γεγονός που το καθιστά επένδυση υψηλού κινδύνου. Επιπλέον η μεταβλητότητα  του κάνει ακόμα κάποιους να πιστεύουν ότι πρόκειται περί μεγάλης «φούσκας», που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με την Wall Street Journal το 2011 η τιμή του bitcoin ανέβηκε από τα 0.30$ στα 32$, έχοντας μετά μια πτώση φτάνοντας στα 2$.

Το bitcoin έκανε «βουτιά» της τάξης του 15%, όταν το FBI εντόπισε το Silk Road, ένα site το οποίο εμπορευόταν παράνομα προϊόντα, χρησιμοποιώντας bitcoin τον Οκτώβρη. Η αξία του δολαρίου του εικονικού νομίσματος μειώθηκε από τα 145 $ στα 123 με το κλείσιμο της αγοράς, ενώ μια πιθανή μελλοντική κατάρρευση μιας καινούριας αγοράς, που έχει εμφανιστεί με το ίδιο όνομα θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερη αστάθεια στο νόμισμα.

Εκτιμάται ότι 1,2 δις. δολάρια κυκλοφορούσαν μέσω της Silk Road. Το FBI φέρεται να έχει συγκεντρώσει 28 εκατομμύρια δολάρια από τη εταιρεία που χρησιμοποιούσε το ψηφιακό νόμισμα. Ο ιδρυτής της Silk Road, Ross William Ulbricht συνελήφθη την 1η Οκτωβρίου στο Σαν Φρανσίσκο αντιμετωπίζοντας διάφορες κατηγορίες για συνωμοσία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου