Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Εκτοξεύεται σήμερα το Maven με προορισμό τον Άρη


Το ταξίδι του ερευνητικού σκάφους Maven της NASA, διάρκειας 10 μηνών, με τελικό προορισμό τον Άρη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.

Η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για τις 20:30 ώρα Ελλάδος.

Σκοπός του ταξιδιού είναι να καταγράψει στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς ο «Κόκκινος Πλανήτης» από ζεστός και υγρός εξελίχθηκε σε παγωμένο και άνυδρο.

Η αποστολή έχει κόστος 671 εκατ. δολάρια. Ήδη, στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» περιπλανιέται από πέρυσι το ρόβερ «Curiosity» της NASA.

Ο επικεφαλής του επιστημονικού διαστημικού τμήματος της NASA, Τζον Γκρούνσφελντ, χαρακτήρισε το «Maven» ως «έναν έμπιστο ειδικό» προκειμένου να «κατανοήσουμε την ιστορία του Άρη και να συνεισφέρουμε τις γνώσεις μας στις επόμενες γενιές που θα σχεδιάσουν ταξίδια στον πλανήτη».

Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη στην επιστημονική κοινότητα, νερό και διοξείδιο του άνθρακα υπάρχουν «εγκλωβισμένα» κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Εξάλλου, τα δείγματα ορυκτών που έχουν, ήδη, εξεταστεί συνηγορούν σε αυτό. Το «Maven» είναι εξοπλισμένο με οκτώ εξειδικευμένα ερευνητικά εργαλεία προκειμένου να πραγματοποιήσει μετρήσεις στον Άρη και να επιβεβαιώσει ή όχι τη θεωρία αυτή.

Όπως έγινε γνωστό από τη NASA, αναμένεται να πραγματοποιήσει μετρήσεις για έναν ολόκληρο γήινο χρόνο.

«Κανένας άλλος πλανήτης, με εξαίρεση τη Γη, δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας στον βαθμό που το έχει πετύχει ο Άρης» πρόσθεσε ο Γκρούνσφελντ, τονίζοντας τη σημασία της αποστολής του «Maven».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου