Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς αποτέλεσμα έκλεισε ακόμα μια σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα


Εκπρόσωποι 190 χωρών απέτυχαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία ολοκληρώθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας χωρίς να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση δεσμευτικών στόχων.

Η σύνοδος της Βαρσοβίας, η οποία διήρκεσε δύο εβδομάδες, είχε στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την υπογραφή μιας νέας δεσμευτικής συμφωνίας το 2015 στο Παρίσι. Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έως το τέλος του αιώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις προκειμένου οι κυβερνήσεις να παρουσιάσουν όσο γίνεται ταχύτερα τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αρκετές χώρες όπως η Κίνα ήταν απρόθυμες να θέσουν χρονοδιάγραμμα, και το προσχέδιο της απόφασης της συνόδου που διέρρευσε το βράδυ της Παρασκευής αναφέρει μόνο ότι οι δεσμευτικοί στόχοι θα πρέπει να παρουσιαστούν «αρκετά πριν» από τη σύνοδο του Παρισιού.

Άλυτο παρέμεινε επίσης το θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας προκειμένου οι αναπτυσσόμενες χώρες να ακολουθήσουν έναν πιο «πράσινο» δρόμο ανάπτυξης αλλά και για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν υποσχεθεί βοήθεια έως και 100 δισ. δολαρίων το χρόνο, απέρριψαν όμως το αίτημα για αποζημιώσεις στις νησιωτικές χώρες χαμηλού υψομέτρου για ζημίες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της συνόδου, εκατοντάδες ακτιβιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο ως παρατηρητές, αποσύρθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το χώρο των διαπραγματεύσεων στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας.

Η σύνοδος της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCC) πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), η οποία προειδοποιεί ότι mέχρι το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου