Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Το Κολοράντο γιορτάζει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας


Το Κολοράντο ξεκίνησε ένα τολμηρό πείραμα την Τετάρτη με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, καθώς καταστήματα από το κέντρο του Ντένβερ ως τα χιονισμένα χιονοδρομικά κέντρα άρχισαν να πωλούν το πάλαι ποτέ παράνομο ναρκωτικό σε κάθε ενήλικο. Για τους υποστηρικτές της νομιμοποίησης, ήταν μια κρίσιμη καμπή για τις  μπερδεμένες σχέσεις της χώρας με το πανταχού παρόν ψυχαγωγικό ναρκωτικό. Γιόρτασαν με ομιλίες και αερόστατα, παρομοιάζοντας τη νομιμοποίηση με το τέλος της ποτοαπαγόρευσης, και ανάβοντας τσιγαριλίκια σαν να άνοιγαν σαμπάνιες.

Για τους σκεπτικιστές, σηματοδότησε μια μεγάλη ανοησία, που θεωρούν  ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των εφήβων και σε πιο αφηρημένους οδηγούς στους δρόμους και θα αμαυρώσει την εικόνα μιας πολιτείας της οποίας το επίσημο τραγούδι είναι το Rocky Mountain High του John Denver. Ο κυβερνήτης του Κολοράντο και ο δήμαρχος του Ντένβερ ήταν ενάντια στην νομιμοποίηση και έμειναν μακριά από τις γιορτές της Τετάρτης.

Ενώ περίπου 20 πολιτείες επιτρέπουν την ιατρική μαριχουάνα , οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο και στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον αποφάσισαν πέρυσι να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να γίνουν οι πρώτοι στις ΗΠΑ που θα νομιμοποιήσουν μικρές ποσότητες του ναρκωτικού για ψυχαγωγική χρήση και θα τη θέσουν στους νόμους περί αλκοόλ. Από τότε, οι πολιτείες προσπαθούν να επινοήσουν νόμους για το πώς να καλλιεργούν, να πωλούν και να φορολογούν το ναρκωτικό. Τόσο στο  Κολοράντο όσο και στην Ουάσιγκτον, η χρήση μαριχουάνας για λόγους αναψυχής ήταν νόμιμη για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι ενήλικες μπορούν να καπνίζουν στα σαλόνια τους και να τρώνε κουλουράκια με μαριχουάνα χωρίς το φόβο της σύλληψης. Στο Κολοράντο, έχουν ακόμη και τη δυνατότητα να καλλιεργούν μέχρι έξι φυτά στο σπίτι. Αλλά μέχρι την Τετάρτη, τα φαρμακεία μπορούσαν να πουλήσουν μόνο σε πελάτες με συνταγή γιατρού και με την κρατική κράτα ιατρικής μαριχουάνας. Πλέον, κάθε κάτοικος του Κολοράντο άνω των 21 ετών μπορεί να αγοράσει μέχρι και μια ουγγιά μαριχουάνας σε ένα από τα 40 φαρμακεία που άρχισαν να πωλούν σε πελάτες λιανικής την Τετάρτη. Οι επισκέπτες της πολιτείας μπορούν να αγοράσουν ένα τέταρτο της ουγγιάς, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιήσουν εντός της πολιτείας. Η μεταφορά μαριχουάνας στο αεροδρόμιο παραμένει παράνομη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου