Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Σεισμολόγοι: Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες κι άλλους σεισμούς στην Κεφαλλονιά


Από τον ίδιο εστιακό χώρο φαίνεται πως σημειώθηκε ο νέος σεισμός των 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά.

Σε δηλώσεις της η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δήμητρα Σαχπάζη, σημείωσε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

"Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή", ανέφερε η κ. Σαχπάζη.

Εκτίμησε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες και άλλους σεισμούς, ακόμη και του ιδίου μεγέθους από την ίδια περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. "Όλα τα μελετάμε", υπογράμμισε η κ. Σαχπάζη.

Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1, διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους.

"Αν δείτε όλους του σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα, επισήμανε, υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή".

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για μια ισχυρότατη δόνηση και κάλεσε τους κάτοικους να βγουν από τα σπίτια τους.








Βασίλης Παπαζάχος: Πιθανή ακόμα και μία δόνηση 7 Ρίχτερ

Σε δηλώσεις του στο PatrasTimes.gr, ο καθηγητής Σεισμολογίας Βασ. Παπαζάχος το ενδεχόμενο το Ρήγμα που έδωσε τον σημερινό σεισμό των 6.1 Ρίχτερ και το σεισμό της προπερασμένης Κυριακής των 6 Ρίχτερ να "δώσει" σεισμική δόνηση ακόμα και 7 Ρίχτερ.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως το ζητούμενο είναι η προστασία των πολιτών αυτή τη στιγμή και πως δεν πρέπει ν αφήσουμε τον κόσμο απροστάτευτο. Παράλληλα επεσήμανε πως  ο σημερινός σεισμός είναι προϊόν της αποκοπής του Ρήγματος που έδωσε τα 6 Ρίχτερ στα δυο.

Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε πως ο σημερινός σεισμός είναι λίγο μεγαλύτερος από τον προηγούμενο, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα καθώς γι’ αυτόν όλα όσα καταγράφονται ήταν αναμενόμενα από την αρχή και δεδομένα





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου