«Η Ελλάδα παραμένει στο εργαστήριο της Ευρώπης ένα οικονομικό πείραμα» γράφει το BBC σε δημοσίευμά του για το «βαρύ» τίμημα που έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες για τα σημερινά θετικά οικονομικά μεγέθη.
«Το 1/4 του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008 ενώ το χρέος παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα, στο 175% του ΑΕΠ» σημειώνει ο αρθρογράφος Gavin Hewitt.
«Μια επέτειος πλησιάζει: Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη» αναφέρει, κάνοντας στη συνέχεια μια ιστορική αναδρομή στο χρονικό του χρέους.
Όπως σημειώνει η Ελλάδα αναγκάστηκε να μειώσει τους μισθούς, τις συντάξεις, να «κλαδέψει» το Δημόσιο και να αυξήσει τους φόρους προκειμένου να καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική μέσα στη νομισματική ένωση.
Κάπως έτσι το δημοσίευμα φθάνει και στο σήμερα και στην επερχόμενη πανεθνική απεργία της Τετάρτης, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει και την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ την Παρασκευή στην Αθήνα.
«Την τελευταία φορά που έκανε αυτό το ταξίδι» γράφει ο συντάκτης «4.000 αστυνομικοί παρατάχθηκαν για να την προστατεύσουν από τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους χλεύαζαν την κ. Μέρκελ χρησιμοποιώντας ναζιστικά σύμβολα».
«Αυτή τη φορά, μας λένε, θα είναι διαφορετικά», αφού όπως δεικτικά αναφέρεται: «Υπάρχει κούραση και παραίτηση ενώ η ελληνική οικονομία έχει πλέον τις μαζορέτες της»...
Το άρθρο δεν παραλείπει τις αναφορές στο πλεόνασμα και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για «μια νέα Ελλάδα». «Σίγουρα είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο, αλλά έχει 'αγοραστεί' με την εμβάθυνση της ανισότητας και της φτώχειας» επισημαίνει το BBC.
«Το ελληνικό πείραμα, για τη διάσωση του νομίσματος, είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία. Τα βελτιούμενα στατιστικά δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ούτε όμως οι νέοι φτωχοί, μία χαμένη γενιά, οι χιλιάδες Ελληνες που έφυγαν για την Αυστραλία και τον Καναδά. Είναι και αυτό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας» καταλήγει το άρθρο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου