Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Γιατί κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στην Ταϊλάνδη


Είναι το 12ο στρατιωτικό πραξικόπημα από το 1932 - Κατελήφθησαν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί - Ο στρατός λέει ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα και επικαλείται νόμο του 1914 που δίνει τη δυνατότητα «επέμβασης»


Η πολύμηνη πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη έδωσε το πρόσχημα στο στρατό να προχωρήσει σε πραξικόπημα στο «όνομα της διατήρησης της δημόσιας ασφάλειας και της τάξης». Η παρατεταμένη πάλη για την εξουσία με τα «κόκκινα πουκάμισα», υποστηρικτές του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού, Θακσίν Σιναουάτρα, να  αντιμάχονται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα έβγαλε το στρατό και τα τανκς στους δρόμους της χώρας.

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Πράγιουθ Τσαν Οτσα, επικαλούμενος νόμο του 1914 που δίνει τη δυνατότητα «επέμβασης» των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση κρίσεων, ισχυρίστηκε ότι δεν κατέλαβε την εξουσία αλλά ανέλαβε… «την ευθύνη δημόσιας ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο», την ώρα που τους τελευταίους έξι μήνες η ασιατική χώρα δονείται από θυελλώδεις διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού (και δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη τηλεπικοινωνιακού ομίλου) Τακσίν Σιναουάτρα που παραμένει δημοφιλής στα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα της βόρειας και ανατολικής Ταϊλάνδης και υποστηρικτών του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» που έχουν συμπαραταχθεί με την παλαιότερη ελίτ της αστικής τάξης και επιδιώκουν την συγκρότηση κυβέρνησης που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους δίχως την διεξαγωγή εκλογών.

Τα φιλοκυβερνητικά «κόκκινα πουκάμισα» ξεχύνονταν στους δρόμους της Μπανκόνγκ με τα «κίτρινα πουκάμισα», τους οπαδούς της αντιπολίτευσης δηλαδή, να ζητούν άμεσα αλλαγή κυβέρνησης.

Λίγο πριν την επισημοποίηση του 12ου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη από την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας το 1932, ισχυρές δυνάμεις του στρατού κατέλαβαν πρώτα τις εγκαταστάσεις των μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Ο στρατηγός Πράγιουθ Τσαν Οτσα έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας ανακοινώνοντας τη σύνθεση ενός νέου κέντρου που θα ελέγχεται από τον στρατό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ταϊλάνδης, μιλώντας στο Associated Press υπεραμύνθηκε του πραξικοπήματος, ισχυριζόμενος ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα συνεχίσει «να διοικεί κανονικά» τη χώρα, παρά το στρατιωτικό νόμο γιατί ο στρατός το μόνο που κάνει είναι να φροντίζει μόνον «για την ασφάλεια της χώρας».

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του φιλοκυβερνητικού κινήματος «Κόκκινα Πουκάμισα» δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις στα περίχωρα της  Μπανγκόκ έως ότου αποκατασταθούν οι «δημοκρατικές αρχές» που θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Τις εξελίξεις στην ασιατική χώρα παρακολουθεί στενά η διεθνής κοινότητα. Στην Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν Τζεν Πσάκι, δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα και ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές της δημοκρατίας.

«Όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν τις αρχές της δημοκρατίας, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης... Περιμένουμε ότι ο στρατός θα σεβαστεί τη δέσμευσή του ότι το μέτρο θα είναι προσωρινού χαρακτήρα για να εμποδιστεί η βία και ότι δεν θα πληγούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να συνεργαστούν για την επίλυση των διαφορών τους μέσω του διαλόγου... Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών για την έκφραση της βούλησης του ταϊλανδικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η ιαπωνική κυβέρνηση εκφράζει τη μεγάλη της ανησυχία για τα γεγονότα στην Ταϊλάνδη, χώρα που έχει προσελκύει μεγάλες ιαπωνικές επενδύσεις.
  
Πριν από λίγο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν αναμενόμενη κι εξέφρασε την ελπίδα ότι κανένας δεν θα υπονομεύσει τη δημοκρατία. «Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν αναμενόμενη για όσους παρακολουθούσαν την πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο ίδιος σε μήνυμά του που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Ελπίζω πως καμία πλευρά δεν θα παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα πλήξει τη δημοκρατική διαδικασία περισσότερο από ό,τι έχει ήδη πληγεί», έγραψε ο Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος από το 2008. Παράλληλα, στρατιωτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες δήλωσαν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση παραμένει στη θέση της.

Τον περασμένο Μάρτιο, τo Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊλάνδης αποφάνθηκε ότι οι πρόωρες εκλογές που έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου στη χώρα και στις οποίες ανέλαβε την πρωθυπουργία η αδερφή του Τακσίν Σιναουάτρα, είναι αντισυνταγματικές και αυτό διότι οι κάλπες δεν στήθηκαν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα.

Οι εκλογές, στις οποίες η αντιπολίτευση δεν έλαβε μέρος, αποφασίστηκαν σε μια προσπάθεια της πρώην πρωθυπουργού,  Γινγκλούκ Σιναουάτρα, να εκτονώσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα, όμως για τους διαδηλωτές, η Γινγκλουκ θεωρήθηκε «υποκατάστατο» του αδελφού της.

Ο Τακσίν Σιναουάτρα, πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006.

Οι πολύνεκρες διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013 με κύριο αίτημα την παραίτηση της πρωθυπουργού Γινγκλούκ και την αντικατάσταση της κυβέρνηση από ένα «λαϊκό συμβούλιο».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου