Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Πούτιν κατά Τουρκίας: Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών


«Πισώπλατη μαχαιριά» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε από «συνεργούς τρομοκρατών». Προειδοποίησε, μάλιστα, την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «σημαντικές συνέπειες».

Μιλώντας από την Ιορδανία, ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό κινείται πέρα από το φυσιολογικό πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας».

«Φυσικά, ο στρατός μας επιτελεί ηρωικό έργο κατά της τρομοκρατίας. Αλλά η σημερινή απώλεια αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά που διενεργήθηκε από συνεργούς τρομοκρατών. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά» είπε, σημειώνοντας ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη πάνω από συριακό έδαφος, με τη χρήση πυραύλου αέρος-αέρος από τουρκικό F16. O ρώσος πρόεδρος είπε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Τουρκία.

«Κανείς από τους πιλότους μας, ούτε τα μαχητικά μας δεν απείλησαν το τουρκικό έδαφος. Αυτό είναι φανερό. Πολεμούν τρομοκράτες στις βόρειες περιοχές γύρω από τη Λαττάκεια, όπου υπάρχουν ένοπλοι, κυρίως άνθρωποι που προέρχονται από τη Ρωσία και τελούν το βασικό τους καθήκον, εξασφαλίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν στη Ρωσία. Είναι άνθρωποι που είναι ξεκάθαρα διεθνείς τρομοκράτες» σημείωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε: «Καταγράφουμε εδώ και καιρό την κίνηση μεγάλης ποσότητας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων προς την Τουρκία από περιοχές που ελέγχει η ISIS. Αυτό εξηγεί την σημαντική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τρομοκράτες. Τώρα μάς μαχαιρώνουν στην πλάτη, χτυπώντας τα αεροπλάνα μας που μάχονται την τρομοκρατία. Αυτό συμβαίνει παρά τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους Αμερικανούς εταίρους μας για αποφυγή συμβάντων στον αέρα και, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που υποτίθεται πολεμούν την τρομοκρατία εντός του αμερικανικού συνασπισμου».

«Εάν η ISIS βγάζει τόσα πολλά χρήματα -μιλάμε για δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια, ίσως δισεκατομμύρια δολάρια- από εμπόριο πετρελαίου και τους στηρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενός ολόκληρου κράτους, είναι ξεκάθαρο γιατί δεν διστάζουν να σκοτώσουν ανθρώπους με τόσο φρικιαστικούς τρόπους, γιατί πραγματοποιούν τρομοκρατικά χτυπήματα σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης» σημείωσε.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει τα πάντα και σημείωσε: «Το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές συνέπειες, ανάμεσά τους και για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις».

«Φερόμασταν πάντοντε στην Τουρκία ως φιλικό κράτος. Δεν γνωρίζω προς ποίου το συμφέρον ήταν το σημερινό γεγονός, σίγουρα όχι προς το δικό μας. Και αντί να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας, εξ όσων γνωρίζουμε, η τουρκική πλευρά αμέσως στράφηκε στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για να συζητήσει το γεγονός, σαν να είχαμε εμείς καταρρίψει το δικό τους αεροσκάφος και όχι εκείνοι το δικό μας» είπε.

Και προχώρησε σε ακόμα μία αιχμή: «Θέλουν να κάνουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί την ISIS;»
«Κατανοώ ότι κάθε κράτος έχει τα περιφερειακά του συμφέροντα και πάντα το σεβόμασταν αυτό, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί ένα τέτοιο έγκλημα όπως αυτό που συνέβη σήμερα. Και ελπίζουμε πως η διεθνής κοινότητα θα βρει τη δύναμη να ενωθεί και να πολεμήσει κατά του κοινού κακού» τόνισε.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου