Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Independent: Ο Ερντογάν προκαλεί το προσφυγικό προς τη Δύση


Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο Ραντζ Αλααλντίν (Ranj Alaaldin) έγραψε στον Independent ένα άρθρο με τίτλο «Εάν η Τουρκία επιλέξει τον Ερντογάν στις κάλπες, το Ισλαμικό Κράτος θα δυναμώσει και το προσφυγικό θα χειροτερέψει».

Η Τουρκία επέλεξε να δώσει αυτοδυναμία στο ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν στις κάλπες της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου. Ας δούμε, λοιπόν, τι γράφει ο αρθρογράφος σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας.


    «Οι πολιτικές του Ερντογάν θα έχουν επιπτώσεις στην Ευρώπη και στη Δύση στο σύνολό της. Για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος απαιτείται να παραμείνει το PKK προσηλωμένο στους τζιχαντιστές στη Συρία και στο Ιράκ, όπου έχουν κερδίσει στα πεδία των μαχών αναρίθμητες νίκες, από το να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με το τουρκικό κράτος. (…)

    Η Δύση πρέπει να κάνει ξεκάθαρο στον Ερντογάν ότι οι καταστροφικές πολιτικές του έχουν αρχίσει να επισκιάζουν τα γεωπολιτικά και στρατηγικά οφέλη που ιστορικά η Τουρκία κόμιζε. Αυτό δεν σημαίνει απλά να πιεστεί ο Ερντογάν να υιοθετήσει μια μετριοπαθή στάση, αλλά και του γίνει ξεκάθαρο ότι το PKK και το PYD έχουν κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες της Δύσης να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος. Και να του υπογραμμίσουν ότι αυτή η προσπάθεια είναι κόκκινη γραμμή.

    Ο Ερντογάν διατηρεί εμπάργκο στο συριακό Κουρδιστάν, όπου οι κουρδικές πόλεις και χωριά, όπως για παράδειγμα η Κομπάνι, απελευθερώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος αλλά χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια που η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει.

    Η άρση του εμπάργκο είναι κρίσιμη για να επιλυθεί η προσφυγική κρίση, και θα επιτρέψει φαρμακευτική βοήθεια αλλά και βοήθεια στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων.

    Οι ανθρωπιστικές κρίσεις είναι πολλαπλασιαστές της πολιτικής και βίαιης αποσταθεροποίησης. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν όχι μόνο ζημιώνει την πολεμική εκστρατεία αλλά και υπονομεύει τις προσπάθειες της Δύσης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

    (…) Πρέπει [η Δύση] να σταματήσει τον Ερντογάν πριν είναι πολύ αργά».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου