Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

«Ο Ομπάμα διέλυσε στην Ευρώπη ό,τι δεν πρόλαβε να διαλύσει ο Μπους»


Ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελείωσε στην Ευρώπη και όχι μόνο με την καταστροφική του πολιτική, ότι δεν είχε καταστρέψει ο προκάτοχος του, αναφέρει ο αναλυτής του RT, Ρόμπερτ Μπριτζ.

«Μέσα στην αμείλικτη εκστρατεία του ΝΑΤΟ με τις στρατιωτικές περιπέτειες που έχει δημιουργήσει με τις επεμβάσεις του, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι μπορεί να χάσουν την υπομονή τους με τις ΗΠΑ», καταθέτει.

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να προσαρμοστεί στο κύμα των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη φρίκη ερχόμενοι στην ΕΕ, τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν τους Ευρωπαίους σε αντίθεση με την πολυπολιτισμικότητα, τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό, αναφέρει ο αναλυτής.

Τον περασμένο μήνα η πολωνική στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε κέντρο αντικατασκοπείας του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Ακολούθησαν οι απομονώσεις διαφόρων Πολωνών αξιωματούχων που εμπλέκονται με υποθέσεις κατασκοπείας εις βάρος της χώρας τους, υπηρετώντας το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το γεγονός ήρθε η δήλωση του Πολωνού πρώην Υπουργού Άμυνας να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί: «Στην ιστορία του ΝΑΤΟ ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο μεταξύ συμμάχων».

Η υπόσχεση «ελπίδας και αλλαγής» που δεν υλοποίησε ο Ομπάμα, ήταν μια μεγάλη απογοήτευση όχι μόνο για τους Αμερικάνους αλλά και για τους Ευρωπαίους.

Στις 5 Απριλίου του 2009 είκοσι χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κάστρο της Πράγας για να ακούσουν τις υποσχέσεις του Ομπάμα για ελπίδα, ειρήνη και ευημερία.

Στην πραγματικότητα ουδέποτε η Ευρώπη δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένη με Αμερικανό Πρόεδρο, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Ομπάμα να κερδίσει και το …αμφιλεγόμενο Νόμπελ Ειρήνης μόλις εννιά μήνες από την έναρξη της πρώτης προεδρίας του!

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπριτζ «Η πραγματικότητα της φάρσας είναι οδυνηρά εμφανής: Το Γκουαντάναμο παραμένει ανοιχτό, η Λιβύη διαλυμένη, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ χτυπά τη Συρία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος».

Για τον αναλυτή είναι σαφές πως ο Ομπάμα στις δύο θητείες του έκανε ελάχιστα από όσα υποσχέθηκε. Όχι μόνο τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά ο κόσμος μπήκε σε νέες κρίσεις (Συρία, Λιβύη, Πακιστάν, Αίγυπτος κ.ά.).

Από την οικονομική κρίση του 2008 η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι κακή και η ανεργία στα ύψη, ενώ εκατομμύρια πρόσφυγες συνεχίζουν να διαβρώνουν τις δημογραφικές προοπτικές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «όπως σχεδόν όλες οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και χάος, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να βλέπουν πως το ΝΑΤΟ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους».

Κατά την άποψη του, οι άνεμοι αλλαγής στην Ευρώπη (ΣΥΡΙΖΑ, Podemos αλλά και… Χρυσή Αυγή, ή Λεπέν), οφείλονται στην αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που είχε αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό status quo.

Λαμβάνοντας υπόψη την απογοήτευση και το θυμό πολλών ευρωπαίων που εκδηλώνεται με την αύξηση κυρίως των ακροδεξιών κινημάτων, ο αμερικανικός προστατευτισμός στην Ευρώπη, μπορεί να καταλήξει στα βράχια, καταλήγει ο αναλυτής.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου