Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν εισβολή και στο Βόρειο Ιράκ


Μόλις έξι ημέρες μετά την κατάπαυση του πυρός και η Συρία βρίσκεται ξανά στα πρόθυρα μιας γενικευμένης σύρραξης.

Η ούτως ή άλλως εύθραυστη εκεχειρία που συμφώνησαν Μόσχα και Ουάσιγκτον πλέον «τρίζει» επικίνδυνα. Οι σχέσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους δοκιμάζονται. Παράλληλα, πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τους Τούρκους να εισβάλλουν μετά τη Συρία... και στο βόρειο Ιράκ, με στόχο της απελευθέρωση της Μοσούλης από τον τζιχαντιστικό ζυγό.

Αεροπορικές δυνάμεις των Αμερικανών βομβάρδισαν «κατά λάθος» το Σάββατο θέσεις Σύρων καθεστωτικών κοντά στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ στην ανατολική Συρία, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της Μόσχας.

Οι Αμερικανοί έσπευσαν να «απολογηθούν» υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες επιδρομές, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 60 ή 90 Σύροι στρατιώτες, «δεν έγιναν από πρόθεση» αλλά... «κατά λάθος». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία μιλάει για ενέργειες που βρίσκονται «στο όριο μεταξύ εγκληματικής αμέλειας και άμεσης υποστήριξης προς τους τρομοκράτες του ISIS». Και ενώ η προσέγγιση Αμερικής-Ρωσίας δοκιμάζεται στο Συριακό, ακριβώς την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν τους Τούρκους να σχεδιάζουν να προελάσουν προς τη Μοσούλη με την ανοχή της Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει άλλωστε ανοίξει το παράθυρο για τη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, ενώ ήδη από το 2015, οι Τούρκοι διατηρούν στρατεύματα σε βάση περίπου 10 χλμ. έξω από τη πόλη της Μοσούλης. Αποκτώντας «παρουσία» στη Μοσούλη, οι δυνάμεις της Αγκυρας μπορούν να επιτύχουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα: να πλήξουν τους Κούρδους του PKK, να προστατέψουν τους σουνίτες Τουρκμένους, να περιορίσουν την εμπλοκή των Ιρανών στα συγκεκριμένα εδάφη, να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός σιιτικού διαδρόμου μεταξύ Συρίας και Βορείου Ιράκ κ.ά. Και μόνο στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας τουρκικής κίνησης ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι που αντιδρούν, μεταξύ αυτών και η ίδια η Βαγδάτη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου