Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

To ALMA βλέπει έναν πλανήτη να γεννιέται μέσα από τη σκόνη


Πριν από μερικά χρόνια, οι αστρονόμοι θα έτριβαν τα μάτια τους βλέποντας μια τόσο θεαματική εικόνα: το ALMA, μια συστοιχία από δεκάδες ραδιοτηλεσκόπια στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, ανακάλυψε ενδείξεις ενός πλανήτη που σχηματίζεται γύρω από ένα κοντινό άστρο.

Η θεαματική εικόνα δείχνει τον δίσκο σκόνης που περιβάλλει το TW της Ύδρας, ένα κοντινό άστρο που άρχισε να λάμπει πριν από μόλις 10 εκατομμύρια χρόνια. Μέσα στον δίσκο διακρίνονται αρκετοί σκοτεινοί δακτύλιοι, σαν κάτι να καθάρισε τη σκόνη με κυκλικές κινήσεις.

To ενδιαφέρον των αστρονόμων εστιάζεται στον εσώτερο τέτοιο δακτύλιο. Οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν το μέγεθος των κόκκων της σκόνης από μικρές διαφορές στο φάσμα εκπομπής ραδιοκυμάτων. Και η ανάλυση έδειξε ότι στον εσώτερο δακτύλιο οι κόκκοι είναι πολύ μικρότεροι.

Οι παρατηρήσεις αυτές υποδεικνύουν ότι ο εσώτερος δακτύλιος καθαρίστηκε από τους μεγαλύτερους κόκκους λόγω ενός μεγάλου πλανήτη που κινείται σε τροχιά μέσα στον δακτύλιο. Ορισμένα μαθηματικά μοντέλα πλανητογένεσης προβλέπουν ότι οι πλανήτες διώχνουν από το διάβα τους τους μεγαλύτερους κόκκους λόγω των βαρυτικών επιδράσεων και της τριβής. Και οι παρατηρήσεις στο TW της Ύδρας βρίσκονται σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

Το πλάτος του δακτυλίου υποδεικνύει ότι ο νεογέννητος πλανήτης, αν πράγματι υπάρχει, πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Ποσειδώνα και δεν αποκλείεται να αποτελείται κι αυτός από αέρια και πάγους.

Περαιτέρω μελέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ανακάλυψη και να προσφέρουν έτσι νέα στοιχεία για την τελειοποίηση των μοντέλων πλανητογένεσης.

Η έρευνα έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο Astrophysical Journal.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου