Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ευρωπαϊκές Εκλογές: Τι πρέπει να γνωρίζουμε


Στις Ευρωεκλογές του Ιούνιου, θα κληθούν να πάρουν μέρος 375 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, σε 27 χώρες, για να εκλέξουν 736 ευρωβουλευτές. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως εμείς πριν πάμε να ψηφίσουμε; Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιός ο ρόλος του;


Κάθε πότε διεξάγονται

Από το 1979 οι ευρωεκλογές γίνονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία, σταθερά κάθε 5 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτοχρόνως.

Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη : οι ευρωεκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μεταξύ 4ης και 7ης Ιουνίου 2009, ενώ τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα μόνο μετά το κλείσιμο όλων των εκλογικών κέντρων, δηλαδή την Κυριακή 7 Ιουνίου.



Θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη την ίδια ημερομηνία;

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κάθε χώρα ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα και επιλέγει τη συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών στο εσωτερικό της.

Οι πολίτες των περισσοτέρων χωρών θα ψηφίσουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή 7 Ιουνίου, ενώ κάποιες άλλες νωρίτερα.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές θα γίνουν την 7η Ιουνίου, ενώ στην Κύπρο οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 6 Ιουνίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 και στην Ιρλανδία στις 5.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι διαθέσιμα την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες (7 Ιουνίου).




Το ισχύον εκλογικό σύστημα    

Ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σχεδόν το ίδιο εκλογικό σύστημα, με οριακές διαφορές από χώρα σε χώρα.

Ο αριθμός των εκλεγμένων ευρωβουλευτών ανά χώρα εξαρτάται από τον πληθυσμό της. Αυτός ο «κανόνας» δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό όμως, καθώς οι πολύ μικρές χώρες πριμοδοτούνται σε βάρος των πολύ μεγάλων.

Κάθε κράτος μέλος έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό εδρών, οι οποίες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 99 και λιγότερες των 5.

Η Ελλάδα, επί παραδείγματι, η οποία θεωρείται από τις μεσαίες χώρες, εκλέγει 22 ευρωβουλευτές.

Το εκλογικό σύστημα που ισχύει για την Ελλάδα, έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

- Οι έδρες διανέμονται με απλή αναλογική, με την εφαρμογή του εκλογικού μέτρου. Ως εκλογικό μέτρο δε, ορίζεται ο αριθμός των ψήφων ή το ποσοστό που απαιτείται για να εκλεγεί ένας βουλευτής

- Η Ελλάδα θεωρείται ενιαία περιφέρεια

- Το όριο εισόδου – «κατώφλι» - για το Ευρωκοινοβούλιο είναι το 3% και

- Οι εκλογές διεξάγονται με τη μέθοδο της λίστας, πράγμα που σημαίνει πως ως ψηφοφόροι απλά επιλέγουμε το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμούμε να ψηφίσουμε, χωρίς να «σταυρώνουμε» τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι περιλαμβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο με τη σειρά που το κόμμα θα τους ήθελε να βγουν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου