Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Οι απόγονοι του Τζερόνιμο μήνυσαν τον Μπαράκ Ομπάμα


Έναν αιώνα μετά το θάνατό του ο θρυλικός αρχηγός των Απάτσι Τζερόνιμο έρχεται ξανά στην επικαιρότητα μέσω μίας μήνυσης. Οι απόγονοί του έχουν μηνύσει τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αλλά και το πανεπιστήμιο του Yale και την μυστική εταιρεία Skull and Bones. Οι αξιωματούχοι μηνύονται για παράβαση νόμου που προστατεύει τα δικαιώματα των Ινδιάνων πάνω στα απομεινάρια των προγόνων τους.

Στην προκειμένη περίπτωση οι απόγονοι του Τζερόνιμο θέλουν να φύγουν τα οστά του προγόνου τους από την Οκλαχόμα – όπου ετάφη ο αρχηγός το 1909 – και να τα φέρουν στο Νιού Μέξικο, όπου είναι η πατρώα του γη. Επίσης, ζητούν από το πανεπιστήμιο Yale να δώσει πίσω «μέρη του σώματός του» που εκλάπησαν το 1918 από τη μυστική οργάνωση του πανεπιστημίου με τον τίτλο Skull and Bones.

H μυστική οργάνωση είναι διάσημη – όσο και «σκοτεινή» - και περιελάμβανε μέλη της οικογένειας Μπους αλλά και πολλούς ανθρώπους που αργότερα έγιναν «πρωταγωνιστές» στις επιχειρήσεις και την πολιτική.

Η μήνυση των Ινδιάνων αφορά την κατηγορία ότι μέλη της λέσχης – μεταξύ αυτών και ο Πρέσκοτ Μπους, παππούς του πρώην προέδρου Τζωρτζ Μπους - είχαν συλήσει τον τάφο και πήραν το κρανίο και άλλα μέρη του σκελετού του θρυλικού πολεμιστή. Το Yale έχει αρνηθεί ότι διαθέτει λείψανα του Τζερόνιμο αλλά και αρνείται να κάνει σχόλια πάνω στην ύπαρξη ή τις δραστηριότητες της λέσχης.

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει κατατεθεί αίτημα στον ομοσπονδιακό δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση να απορρίψει το αίτημα των συγγενών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου