Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

“Κοντά στην παγκόσμια πανδημία” ο συναγερμός για τη γρίπη των χοίρων

   
«Είμαστε στη φάση 5 όμως πλησιάζουμε στη φάση 6» δήλωσε ο Φουκούντα εξηγώντας ότι «σε σημαντικό αριθμό χωρών», ο ιός φαίνεται ότι δεν είναι «εισαγόμενος» αλλά ότι εξαπλώνεται σταθερά μεταξύ των μελών των κοινοτήτων. «Τέτοιες χώρες είναι εκείνες που παρακολουθούμε εδώ και καιρό (Μεξικό και ΗΠΑ π.χ.) αλλά και χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Χιλή και η Αυστραλία» σημείωσε.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΠΟΥ, ο ιός της νέας γρίπης Α, έχει εξαπλωθεί μέχρι στιγμής σε 64 χώρες, έχει προκαλέσει περίπου 19.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ 117 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτόν.

Στο μεταξύ ωστόσο, όπως δήλωσε ο Φουκούντα και ο ίδιος ο ΠΟΥ, προσπαθεί να επανακαθορίσει την κλίμακα σοβαρότητας για τον ιό, ώστε η «πανδημία» και η «πλήρης πανδημία» να μην έχει μόνο γεωγραφικά και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.



Πρώτο κρούσμα στην Αφρική

Στο μεταξύ, την Τρίτη (02/5) η Αίγυπτος ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στο έδαφός της, το οποίο αποτελεί και το πρώτο κρούσμα για την αφρικανική ήπειρο. Πρόκειται για ένα 12χρονο κορίτσι το οποίο ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για διακοπές στην Αίγυπτο με τη μητέρα της.

Το παιδί – αφότου τα συμπτώματά του εντοπίστηκαν μέσω θερμικών καμερών στο αεροδρόμιο - έχει τεθεί σε καραντίνα και σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές υγείας «βρίσκεται σε καλή κατάσταση».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη (2/6) η γρίπη των χοίρων προκάλεσε τον πέμπτο θάνατο στην Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μωρό κάτω των δύο ετών. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας θα δείξουν αν το παιδί υπέφερε κι από άλλα προβλήματα υγείας, όπως ίσχυε για τους τέσσερις προηγούμενους θανάτους από τη νόσο στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα και το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα. Πρόκειται για έναν 24χρονο Ουκρανό, ο οποίος διέμεινε για δύο χρόνια στο Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ και αρρώστησε μετά την επιστροφή του στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αλεξάντερ Μπιλοβόλ.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου