Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή


...Μία φορά κι έναν καιρό, σε μία ευρωπαϊκή πόλη, την Κοπεγχάγη, περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν για το «συμφέρον» του πλανήτη Γη. Συνεδριάζοντας επί 14 ημέρες και κάτω από το καθεστώς των μεγάλων προσδοκιών της ανθρωπότητας, πέντε από τις συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν τελικά στις 18/12/2009 σε μία «Συμφωνία», που αφενός δεν ήταν νομικά δεσμευτική και αφετέρου κρίθηκε ως επί το πλείστον, κατά πολύ κατώτερη των φιλοδοξιών.

Με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ανά τον κόσμο να πιέζουν για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, το αποτέλεσμα της Διάσκεψης φάνηκε πως κρίθηκε ανάλογα με τη διάθεση των πλούσιων χωρών να δεχθούν όρους για τη μείωση των εκπομπών.

Η 15η Σύνοδος Κορυφής, που ξεκίνησε τις εργασίες της στη δανική πρωτεύουσα στις 7 Δεκεμβρίου, έθεσε εξαρχής ψηλά τον πήχη ως προς το αποτέλεσμά της, καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα την έκρινε ως την πλέον σημαντική, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών, στις οποίες υπόκειται ο πλανήτης.

Έχοντας περιθώριο επιλογής μεταξύ δύο ξεχωριστών συμφωνιών, της συνέχειας του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο ουδέποτε επικύρωσαν οι ΗΠΑ και μίας άλλης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, την οποία αποδέχθηκε και η Ουάσιγκτον, υπεγράφη μία εύθραυστη και αμφιλεγόμενη Συμφωνία, η οποία δε φάνηκε να προκαλεί και πολύ ενθουσιασμό.

Εν προκειμένω, σημειώνεται πως οι αναπτυσσόμενες χώρες επιθυμούσαν την ανανέωση με νέες δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που λήγει το Δεκέμβριο του 2010 και που δεν τις υποχρέωνε να κάνουν τίποτα, ενώ αντίθετα προέβλεπε δεσμεύσεις για τις πλούσιες χώρες.

Διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και συλλήψεις διαδηλωτών, αντιδράσεις των G 77 - των αναπτυσσόμενων χωρών, αποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις από τις διαπραγματεύσεις των αφρικανικών χωρών, οργή εκ μέρους των απανταχού οικολόγων και δεσμεύσεις των πλουσίων χωρών για οικονομική στήριξη των φτωχών, αρνητικές προβλέψεις ως προς την έκβαση της Διάσκεψης και απαισιόδοξες διαπιστώσεις, όπως ότι «ο χρόνος μας τελειώνει», συνέθεσαν το κλίμα, κάτω από το οποίο συνεδρίασαν οι πολιτικοί ηγέτες. 

Η «Συμφωνία» επετεύχθη τελικά την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ ΗΠΑ, Ινδίας, Νοτίου Αφρικής, Κίνας και Βραζιλίας. Από το περιεχόμενό της, σχετικά ικανοποιημένοι φάνηκαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Κίνας, ενώ από την άλλη μεριά, αναμενόμενα, απέρριψαν το περιεχόμενό της οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Κοπεγχάγης, προσφέρεται στις φτωχές χώρες οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ενώ την ίδια στιγμή, οι ανεπτυγμένες χώρες δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών αερίου, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

  

Οι αντιδράσεις   

Μεταξύ άλλων, Τουβαλού, Βενεζουέλα, Βολιβία, Κούβα και Νικαράγουα αποκήρυξαν τη Συμφωνία της Κοπεγχάγης, υποστηρίζοντας πως δε θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πως καταρτίστηκε αδιαφανώς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστω και διστακτικά, δέχθηκε να υπογράψει τη Συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές της θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο (1997).

«Η πόλη της Κοπεγχάγης είναι τόπος εγκλήματος και οι ένοχοι το σκάνε, πάνε στο αεροδρόμιο», σχολίασε ο Τζον Σόβεν, διευθυντής της Βρετανικής Greenpeace.

Η οργάνωση WWF εξέφρασε την «απογοήτευσή της». Η οργάνωση Φίλοι της Γης έκανε λόγο για συμφωνία «που αποτελεί καταστροφή για τους φτωχότερους στον κόσμο».


Ακόμα και υποστηρικτές της συμφωνίας εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις. «Κάναμε ένα βήμα, ελπίζαμε ότι θα κάναμε πολλά περισσότερα», ήταν η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Μέρκελ.

«Δεν είναι ίσως ό,τι είχαμε ελπίσει, αλλά αυτή η απόφαση της Διάσκεψης αποτελεί ένα ουσιώδες στάδιο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ τόνισε ότι η συναίνεση θα χρησιμεύσει ως βάση για παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε πως οι συνομιλίες για το κλίμα κατέληξαν σε μία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν τέθηκε ως στόχος η μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίου έως το 2050.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε πως «έχουμε κάνει μια αρχή» για το κλίμα και πως επιθυμεί να υπάρξει γρήγορα συνέχεια για να μετατραπεί σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κίνας στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα, δήλωσε πως η συνάντηση του ΟΗΕ είχε θετικό αποτέλεσμα και πως όλοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.



Αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις   

Καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών, αυτό που ίσως προκάλεσε τις μεγαλύτερες «αναταράξεις» στις διαπραγματεύσεις, ήταν το προσχέδιο Συμφωνίας, που εκπόνησε η δανική κυβέρνηση, το οποίο οι G 77 υποστήριξαν πως «καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη σε απόλυτη καταστροφή», θέτοντας άνισα όρια στις εκπομπές αερίων του άνθρακα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Από την άλλη μεριά, εκ μέρους του δανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίστηκε πως το κείμενο αυτό θα αποτελούσε τη βάση για την τελική συμφωνία και πως έδινε το στίγμα, ως προς το πώς πρέπει να κινηθούν οι χώρες για να αντιμετωπίσουν την επικείμενη καταστροφή.

Το προσχέδιο, έκανε λόγο για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ωστόσο να καταλήγει σε μία από τις δύο επιλογές, την ανανέωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο και τη Συμφωνία που προωθούσε ο ΟΗΕ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου