Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Γιούνκερ : "Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική"


Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (06/12), παραδέχεται μεν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική, υπογραμμίζει δε για μία ακόμη φορά, ότι «σε καμία περίπτωση η χώρα δε βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας».

Ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, η Ελλάδα θα μπει σε πιο σκληρό στάδιο επιτήρησης.

Εξηγεί μάλιστα πως το «πιο σκληρό στάδιο επιτήρησης» σημαίνει άμεσες κυρώσεις, όπως το πάγωμα επιδοτήσεων και η απαγόρευση δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι υπαρκτή και όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», τόνισε αναφορικά προς την πιθανότητα χρεωκοπίας της χώρας και προσέθεσε :

«Ναι, υπάρχει ανάγκη να πάρει η Ελλάδα σκληρά μέτρα, όμως σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης».

Ακόμη, απαντώντας στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα πίστωση χρόνου των 3-4 ετών έως ότου μειώσει το έλλειμμά της, ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζει πως «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάμε για παρατάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να παρουσιάσει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας μέσα στον Ιανουάριο κι εμείς θα παρουσιάσουμε τις συστάσεις μας τον Φεβρουάριο».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου