Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΟΗΕ: Πολύ κοντά σε κρίση τροφίμων ο κόσμος


Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα υποχωρήσει κατά 63 εκατομμύρια μετρικούς τόννους φέτος ή 2% συνολικά, κυρίως λόγω των σχετικών με τις καιρικές συνθήκες καταστροφές, όπως η ξηρασία στη Ρωσία κι οι πλημμύρες στο Πακιστάν, εκτιμά ο ΟΗΕ στη τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια προσφορά τροφίμων.

Ο ΟΗΕ είχε προηγούμενα προβλέψει πως η παραγωγή σιτηρών θα αύξανε 1,2% φέτος. Η κάμψη της παραγωγής φέρνει τον κόσμο "επικίνδυνα κοντά" σε μία νέα κρίση τροφίμων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε συνδιάσκεψη ο Abdolreza Abbassian οικονομολόγος του ΟΗΕ στον FAO (Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων).

Η αύξηση της ζήτησης και οι χαμηλότερες του αναμενομένου σοδειές προκάλεσαν την απότομη πτώση στα αποθέματα ορισμένων δημητριακών και προκάλεσαν μεγάλη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων στο β' εξάμηνο του έτους.

Οι τιμές ορισμένων εμπορευμάτων προσεγγίζουν επίπεδα που δεν έχουν ειδωθεί από το 2007-2008 όταν η έλλειψη τροφίμων οδήγησε σε εξεγέρσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου.

"Δεν υπάρχει κρίση σε αυτή τη φάση, αλλά μπορεί να έλθει εάν δεν δράσουμε άμεσα. Οι αριθμοί πλησιάζουν επικίνδυνα κοντά σε αυτό που είδαμε το 2008" δήλωσε ο Abbassian. Με τα παγκόσμια αποθέματα να εξαντλούνται, η παραγωγή σταριού θα πρέπει να αυξηθεί 3,5% και η παραγωγή καλαμποκιού κατά 6% το επόμενο έτος εάν θέλουμε να αποφύγουμε μελλοντικά σοκ στις τιμές, εκτίμησε ο Abbassian. "Απλή επιστροφή στην κανονική παραγωγή δεν αρκεί πλέον".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου