Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τσιπ-θαύμα κατά της τύφλωσης


Εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού και αποκαθιστά μερικώς την όραση. Eίναι επίτευγμα Γερμανών επιστημόνων και αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε 5 χρόνια από σήμερα


Το φως σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που έχουν χάσει την όρασή τους από βλάβες του αμφιβληστροειδούς υπόσχονται να χαρίσουν σε πέντε χρόνια από σήμερα Γερμανοί επιστήμονες.

Ενα επαναστατικό γερμανικό φωτοευαίσθητο τσιπ που εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού αποκαθιστά μερικώς την όραση σε τυφλούς επιτρέποντάς τους να κάνουν απλά καθημερινά πράγματα χωρίς βοήθεια.

Τρεις ασθενείς που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa) ήταν οι πρώτοι στους οποίους δοκιμάστηκε το εμφύτευμα. Και οι τρεις κατάφεραν να αναγνωρίσουν και να προσδιορίσουν τη θέση αντικειμένων πάνω σε ένα τραπέζι, ενώ ένας από αυτούς εξέπληξε τους επιστήμονες περπατώντας χωρίς καμία βοήθεια μέσα σε ένα δωμάτιο, προσεγγίζοντας ανθρώπους, διακρίνοντας επτά διαφορετικούς τόνους του γκρι, ακόμα και διαβάζοντας την ώρα από ένα μεγάλο ρολόι.

Το ρηξικέλευθο τσιπ οράσεως, προϊόν συνεργασίας της γερμανικής εταιρείας Retinal Implant AG και του Ινστιτούτου Οφθαλμολογικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, πλεονεκτεί σημαντικά έναντι των προηγούμενων εμφυτευμάτων αμφιβληστροειδούς.

Αντί να δέχεται σήματα από εξωτερικές κάμερες που τοποθετούνταν σε σκελετούς γυαλιών, καταγράφει το φως που προσπίπτει στο ίδιο το μάτι και η ανάλυση της εικόνας που προσφέρει μπορεί να είναι χαμηλή (30x40 pixels), όμως αρκεί για τη διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society», τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα ουσιαστικά υποκαθιστούν 1.500 αισθητήρες που συνδέονται με μικροσκοπικούς ενισχυτές για να διαβιβάζουν ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο μέσω του αμφιβληστροειδούς.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε πέντε χρόνια το τσιπ αυτό θα μπορεί να είναι ρουτίνα για ορισμένα είδη τύφλωσης. «Δείξαμε ότι η τεχνολογία μάς προσφέρει αρκετή χρήσιμη όραση για την καθημερινή ζωή», σχολίασε ο διευθυντής της Retinal Implant AG, Εμπερχαρτ Ζρένερ.

H Μελαγχρωματική Αμφιβληστροειδοπάθεια περιλαμβάνει μια ομάδα κληρονομικών εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς που επηρεάζουν, σε πρώιμα στάδια, τη νυχτερινή όραση και το περιφερικό οπτικό πεδίο, ενώ σε προχωρημένα στάδια μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση.

Η εκφυλιστική νόσος πλήττει έναν άνθρωπο ανά 3.500 έως 7.000, ανάλογα με τη χώρα, και θεωρείται ως μία από τις συχνότερες κληρονομικές αιτίες τύφλωσης, ενώ εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 200.000 άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μελαγχρωματική αμφιβληστροειδοπάθεια.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου