Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Το 2010 θερμότερο έτος στην ιστορία


Το έτος 2010 τείνει να είναι το θερμότερο ή το δεύτερο θερμότερο στην ιστορία, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα και με τις μετρήσεις της NASA, επισημαίνει στην ανακοίνωση της η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αιτία των υψηλών θερμοκρασιών είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μέχρι στιγμής η θερμότερη χρονιά ήταν το 1998, εξαιτίας του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι οι θερμοκρασίες το 2010 θα ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το 1998, αλλά τελικά δεν επαληθεύθηκαν.

«Είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι  η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη  είναι πραγματικότητα» δήλωσε η Dr. Vicky Pope, επικεφαλής της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία, επισημαίνει η Dr. Pope.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 χαρακτηρίστηκε και ως χρονιά των φυσικών καταστροφών λόγω  των πλημμύρων στο Πακιστάν, των πυρκαγιών στη Ρωσία και των τυφώνων στο Μεξικό.

Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Munich Re.

«Αυτή η χρονιά είναι πραγματικά μια χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων», δηλώσει στο AFP ο Peter Hoeppe, εμπειρογνώμονας της ασφαλιστικής εταιρείας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επιδεινώνεται».

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Global Carbon Project, ένα διεθνές κονσόρτσιουμ ερευνητικών ομάδων, έδειξε ότι το 2010 οι εκπομπές CO2 θα σημειώσουν σημαντική αύξηση.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου