Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Wikileaks: Η Ιαπωνία είχε ειδοποιηθεί για το πυρηνικό ατύχημα


Από το Δεκέμβριο του 2008 είχε ειδοποιηθεί η Ιαπωνία για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος εξαιτίας των ισχυρών σεισμών, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα της Wikileaks, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

“Οι κανονισμοί σεισμικής ασφαλείας έχουν αναθεωρηθεί μόνο τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι τώρα η ΙΑΕΑ τους επανεξετάζει. Οι πρόσφατοι σεισμοί σε κάποιες περιπτώσεις υπερέβαιναν τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών σταθμών”, εμφανίζεται να τονίζει σε ένα από αυτά, αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, του οποίου η ταυτότητα δε δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι πυρηνικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, στους οποίους αναφερόταν, είχαν σχεδιαστεί να αντέχουν σεισμούς έως και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ έγγραφο του 2006, αναφερόταν σε δικαστική εντολή για το κλείσιμο εγκατάστασης, η οποία θα μπορούσε να αντέξει σε σεισμό μόλις 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τη στιγμή που ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής (12/03) άγγιξε τα 9 Ρίχτερ.

Ένα τρίτο έγγραφο αφορά τις επικρίσεις του γνωστού βουλευτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τάρο Κόνο, σε βάρος “της ιαπωνικής γραφειοκρατίας και των ενεργειακών ομίλων που συνεχίζουν την ξεπερασμένη ενεργειακή στρατηγική τους, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και αποκρύπτοντας πληροφορίες από τη Βουλή και την κοινή γνώμη”.

Εν τω μεταξύ, σε τηλεγράφημα προς τη Ουάσινγκτον από το Δεκέμβριο του 2009, η αμερικανική πρεσβεία στη Βιέννη κατηγορεί για ανικανότητα τον Ιάπωνα επικεφαλής του τομέα ασφαλείας της ΙΑΕΑ, Τομιχίρο Τανιγκούτσι, χαρακτηρίζοντάς τον «αδύναμο ως επικεφαλής» και τονίζοντας, πως «έχει απογοητεύσει ιδιαίτερα» τις ΗΠΑ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου