Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Θα έχουν σταυρούς στις αίθουσες;


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφανθεί στις 18 Μαρτίου για την οριστική καθαίρεση ή όχι των σταυρών στις αίθουσες διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία της Ιταλίας, ανακοινώθηκε από το Στρασβούργο.

Το Νοέμβριο του 2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η παρουσία σταυρών στα δημόσια ιταλικά σχολεία «αντιβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις και κυρίως με βάση το δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία του θρησκεύματος και της σκέψης». Η Ιταλία άσκησε έφεση. Η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί  θα έχει τη μορφή νομολογίας και θα μπορεί να εφαρμοστεί στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το όλο θέμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2006 από την ιταλίδα Σόλι Λάουτσι, μητέρα δύο παιδιών που διαμαρτυρήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί στην τάξη των παιδιών της όπου υπήρχε σταυρός οι μαθητές ανήκαν σε διαφορετικές θρησκείες και η ύπαρξη του σταυρού τους προκαλούσε σύγχυση.


Δημοψήφισμα
Στην Ιταλία δημιουργήθηκε κίνημα «για την υπεράσπιση του Εσταυρωμένου» το οποίο έχει προτείνει να οργανωθεί δημοψήφισμα προκειμένου «να δοθεί στους Ιταλούς η δυνατότητα να επιλέξουν» εάν επιθυμούν να παραμείνουν τα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία.

«Ο σταυρός πρέπει να τιμάται και εάν χρειαστεί θα οργανώσουμε δημοψήφισμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του «Ηθικού κινήματος για τη διεθνή υπεράσπιση του εσταυρωμένου» (Medic), Ρομπέρτο Μετζαρόμα. Για την Medic, «η απόφαση του Δικαστηρίου προσπαθεί να σβήσει μεμιάς χιλιετίες ιστορίας, ακόμη και τα θεμέλια της Ευρώπης».

Υπενθύμισε άλλωσε ότι το 2009 το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών Eurispes είχε διαπιστώσει ότι περισσότεροι από το 60% των Ιταλών θεωρούν ότι ο σταυρός πρέπει να παραμείνει στα δημόσια σχολεία και στα δημόσια κτήρια.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου