Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Κλιματική Αλλαγή: ΟΗΕ και “πλούσιοι” συνδράμουν τους “φτωχούς”


Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες υστερούν στις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας και οφείλουν να αλλάξουν πολιτική ώστε να προσελκύσουν «πράσινα» κεφάλαια και να συμβάλλουν στην ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής, αναφέρεται σε σχετική ντιρεκτίβα των Ηνωμένων Εθνών που εκδόθηκε την Πέμπτη (2/6).

Ο τομέας της καθαρής ενέργειας κατέγραψε ανάπτυξη 30% το 2010 σε συγκριση με το 2009, στα 243 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το 90% των κεφαλαίων κατευθύνθηκαν σε μέλη του G20, ήτοι τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες και τους αναδυόμενους γίγαντες Κίνα και Ινδία.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσκαλούν τις φτωχές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής να υιοθετήσουν συγκεκριμένες τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών αερίων (ηλεκτρικά τρίκυκλα στη Σρι Λάνκα), να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία και να σχεδιάσουν κίνητρα, όπως τα ειδικά τιμολόγια τροφοδοσίας του δικτύου με την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια (feed-in tariffs) ώστε να εγγυηθούν σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από αιολικά πάρκα ή φωτοβολταϊκά.

Την ίδια στιγμή η κατεστραμμένη από το σεισμό της 11ης Μαρτίου Ιαπωνία και άλλες πλούσιες χώρες επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διαθέσουν περίπου 30 δις. δολάρια ως το 2012 για να βοηθήσουν του «φτωχούς» να καταπολεμήσουν την Κλιματική Αλλαγή.

Από τον Ιανουάριο του 2010 έχουν εκταμιευθεί 16,2 δις. δολάρια, κυρίως από την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά οι φτωχές χώρες διαμαρτύρονται ότι πρόκειται για κεφάλαια που αφορούν υπάρχοντα προγράμματα και όχι νέα όπως είχε συμφωνηθεί.

Η οικονομική βοήθεια καλύπτει μια ευρεία γκάμα σχεδίων, από την ανάσχεση της διάβρωση των ακτών των Νήσων του Σολομώντα ως την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Αφρική.

Υπενθυμίζεται πως διαπραγματευτές στα Ηνωμένα Έθνη θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βόννη της Γερμανίας για να συζητήσουν το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κυότο που σύντομα λήγει, αλλά και πλάνα χρηματοδότησης «πράσινων» επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου