Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Φόβοι για την Ημέρα της Κρίσεως


Με ολοένα και περισσότερες τεχνολογίες να είναι σε θέση να επιφέρουν μια μαζική καταστροφή, με μια βαθύτερη γνώση των κοσμικών απειλών που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και όλο και περισσότερα μέσα μαζική ενημέρωσης να είναι σε θέση να σημάνουν την έναρξη του Αρμαγεδδώνα, φαίνεται σα να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη θορύβηση γι' αυτό που προμηνύεται στην Αποκάλυψη ή στο 2012, παρά τις αποτυχημένες προβλέψεις για την Ημέρα της Κρίσεως στο παρελθόν.Στη συνέχεια παρατίθενται 10 αποκαλυπτικής φύσεως σενάρια τα οποία έχουν αυξήσει τον φόβο για το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.



Εξωγήινοι

Οι εξωγήινοι μας έχουν απαγάγει, μας έχουν κάνει πειράματα και μας έχουν εξολοθρεύσει μαζικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα σενάρια φαντασίας. Φυσικά, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμία αποκάλυψη εξωγήινων στον κόσμο τουλάχιστον σε μαζικό βαθμό - και από όσο γνωρίζουμε είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Εάν οι εξωγήινοι πραγματοποιούν διαστρικά ταξίδια με σκοπό να επιτεθούν στη Γη, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς εάν θα προσγειώνονταν και εάν θα μας αποκάλυπταν την παρουσία τους όπως δείχνουν πολλές φορές οι κινηματογραφικές ταινίες. Θα μπορούσε να είναι περισσότερο φυσιολογικό για αυτούς πρώτα να βομβαρδίσουν στρατηγικά σημεία και πληθυσμιακά κέντρα από απόσταση τροχιάς και πιθανώς ύστερα από αυτό να κατέβουν με ρομπότ ώστε να σαρώσουν τον πλανήτη.





Μαύρες Τρύπες

Υπάρχει μια μεγάλης κλίμακας φρενίτιδα ότι ο μεγαλύτερος διασπαστής σωματιδίων στον κόσμο, ο Large Hadron Collider, θα προκαλέσει μαύρες τρύπες που θα καταβροχθίσουν όλο τον πλανήτη. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν προκαλέσει μαύρες τρύπες και εάν αυτές δεν εξαφανιστούν αμέσως, όπως μας λέει η θεωρία ότι θα συνέβαινε, και εάν ακόμη δεν διαφύγουν μακριά από τη Γη δεδομένης της ταχύτητας με την οποία θα ταξίδευαν, θα ήταν τόσο μικροσκοπικές που μια από αυτές θα χρειαζόταν 100 ώρες προκειμένου να καταβροχθίσει ένα πρωτόνιο. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, μια μαύρη τρύπα θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο από την ηλικία του ίδιου του Σύμπαντος για να καταβροχθίσει ένα milligram ύλης.

Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες επικίνδυνες μαύρες τρύπες, εκατοντάδες εκ των οποίων πιστεύεται ότι περιφέρονται κοντά στον γαλαξία μας χωρίς να είναι ορατές. Εντούτοις, η πιο κοντινή μαύρη τρύπα θα έπρεπε να ταξιδεύσει χιλιάδες έτη φωτός, όπου το ένα έτος φωτός είναι η απόσταση με την οποία ταξιδεύει το φως κατά την διάρκεια ενός έτους, σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια μίλια (10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα).



Κοσμική σύγκρουση

Μια καταστροφική σύγκρουση με έναν κομήτη ή με έναν αστεροειδή θεωρείται ότι είναι η αιτία για μαζικές καταστροφές που σήμαναν το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων. Ακόμη και μια σχετικά μικρή κοσμική σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει ανείπωτο όλεθρο. Η έκρηξη της Tunguska, η οποία μυστηριωδώς ισοπέδωσε μια δασώδη περιοχή της Σιβηρίας στο μέγεθος της πόλης του Τόκιο πριν από ένα αιώνα, θα μπορούσε να είχε προκληθεί από την σύγκρουση με έναν αστεροειδή διαμέτρου μόλις 20 μέτρων. Παρόλα αυτά, ένα σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης ενάντια σε μελλοντικές κοσμικές καταστροφές θα μπορούσε να είναι εφικτό.



Εκτόξευση Ακτινών Γάμμα

Οι εκτοξεύσεις των ακτινών Γάμμα είναι οι πιο δυνατές εκρήξεις που είναι γνωστές στο Σύμπαν, ικανές να απελευθερώσουν τόσο μεγάλη ενέργεια όσο θα μπορούσε να απελευθερώσει ο Ήλιος μας σε όλη την διάρκεια των 10 δισεκατομμυρίων ετών που υπάρχει και μπορούν να το κάνουν μέσα σε ένα διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ κάποιων milliseconds και ενός λεπτού ή και περισσότερο. Μια ευερέθιστη πηγή ακτινοβολίας γ στο Διάστημα που ονομάζεται WR 104 και βρίσκεται περίπου 8000 έτη φωτός μακριά, θα μπορούσε να εκτοξεύσει μια τέτοια ακτινοβολία προς την δική μας κατεύθυνση, κάτι που θα προκαλούσε πιθανότατα μαζικές εξαφανίσεις στη Γη.



Μόλυνση

Οι μολυσματικές ασθένειες έχουν ταλανίσει την ανθρωπότητα κατά την διάρκεια της Ιστορίας. Ο Μαύρος Θάνατος (η βουβωνική πανώλη ήταν η πιο διαδεδομένη μορφή) σκότωσε σχεδόν το μισό πληθυσμό σε όποια περιοχή εξαπλώθηκε ενώ η ελονοσία, το AIDS και άλλες ασθένειες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο σήμερα. Καθώς καταπατούμε διάφορους άγριους τόπους, διάφορα μικρόβια τα οποία είχαν περιοριστεί σε άλλα ζώα, τώρα μεταπηδούν σε άλλα είδη και μπορούν να επιτεθούν και σε εμάς όπως για παράδειγμα ο ιός SARS, γρίπες, η νόσος των χοίρων και ο ιός Ebola. Μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή θα μπορούσε να προέλθει από τους λεγόμενους «υπεριούς», είδη τα οποία είναι ανθεκτικά σε πολλαπλά φάρμακα και μπορούν να κάμψουν τις καλύτερες προσπάθειες μας να τους σταματήσουμε. Κάποιοι αναφέρουν ότι η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών από μέρους μας μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση αυτών των υπεριών.



Πυρηνικός Πόλεμος

Οι πυρηνικές βόμβες εισήγαγαν με την έλευση των δεκαετιών τον φόβο του Αρμαγεδδώνα και ενώ οι ηγέτες των κρατών που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα συνεργάζονται για να μειώσουν δραστικά τα οπλοστάσια τους, η πυρηνική τρομοκρατία παραμένει ακόμη ένα φλέγον ζήτημα και μια σχετικά περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα και να επηρεάσει ολόκληρη την υφήλιο.



Ρομπότ

Οι υπολογιστές γίνονται ολοένα και πιο έξυπνοι με το πέρασμα του χρόνου, υποκινώντας φόβους για μια ρομποτικού τύπου κατάκτησης της Γης. Ένα σενάριο καταστροφής θα ήταν λοιπόν να δημιουργηθεί μια γενιά από υπερεξελιγμένα ρομπότ τα οποία ίσως θεωρήσουν το ανθρώπινο είδος ως παράσιτο στον πλανήτη ή ακόμα ως ένα είδος τόσο ελαφρόμυαλο και επικίνδυνο που το σωστότερο θα ήταν να καταστραφεί. Θα ήταν όμως επίσης πιθανό τα ρομπότ να μας αντιμετωπίσουν με αγάπη και όχι με πόλεμο, για παράδειγμα οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προτιμούν ρομπότ ως φίλους, εραστές και γενικώς μέλη του κοινωνικού τους κύκλου.



Ο Ήλιος

Ο Ήλιος είναι ζωτικής σημασίας για κάθε μορφή ζωής, θα μπορούσε όμως να προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην υψηλή τεχνολογία στην οποία έχει πλέον στηριχτεί, περισσότερο από ποτέ, η ανθρωπότητα. Οι ηλιακές εκρήξεις στην σύγχρονη εποχή έχουν διακόψει τις ραδιοφωνικές επικοινωνίες και τα δίκτυα ισχύος, όμως κάποια γεγονότα του παρελθόντος μάλλον ήταν πιο ισχυρά, όπως για παράδειγμα μια θύελλα που το 1859 κατέστρεψε τα καλώδια των τηλέγραφων, προκαλώντας πυρκαγιές στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και πυροδότησε ασυνήθιστα έντονο Βόρειο Σέλας που ήταν τόσο δυνατό ώστε κάποιος μπορούσε να διαβάσει.

Μια τόσο δυνατή θύελλα σήμερα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες αφού οι ηλεκτρικές και επικοινωνιακές υποδομές έχουν αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ενώ μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο U.S. National Academy of Sciences ανακάλυψε ότι μια τέτοια θύελλα θα προκαλούσε μια ζημιά ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έκανε τις επικοινωνίες στη Γη να παραλύσουν και να προξενήσουν χάος σε όλο τον πλανήτη.
Υπερηφαίστεια

Ένας αριθμός ηφαιστείων σε όλο τον κόσμο είναι ικανά να δώσουν γιγάντιες εκρήξεις, πέρα από οτιδήποτε έχει καταγραφεί σε όλη την Ιστορία, κάνοντας τα ηφαίστεια του Όρους της Αγίας Ελένης, του Κρακατόα και οτιδήποτε άλλο να φαντάζουν μικρά μπροστά τους. Αυτά τα υπερηφαίστεια μπορούν να διαταράξουν το κλίμα του πλανήτη και να αλλάξουν την ζωή όλης της υφηλίου. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες απειλές για την ανθρωπότητα, για αυτήν καθώς και για τις κοσμικές συγκρούσεις ή για τις πυρηνικές επιθέσεις, δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια γνωστή μέθοδος προστασίας μας.
Ζόμπι

Υπάρχουν κάποια παράσιτα τα οποία μπορούν να εμπλακούν στην εγκεφαλική λειτουργία και να μετατρέψουν αποτελεσματικά τα μυρμήγκια σε ζόμπι, δεν υπάρχει όμως κάποιο γνωστό μικρόβιο το οποίο να μπορεί να μετατρέψει τους ανθρώπους σε ζωντανούς νεκρούς. Εντούτοις, οι ερευνητές χρησιμοποιούν αυτό το σενάριο για να ερευνήσουν πως εξαπλώνονται οι επιδημίες.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου