Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σόιμπλε: "Να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο αν δεν πετύχει η διάσωση της Ελλάδας"


Σημαντικές δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη και θα πρέπει να ετοιμάζεται για το χειρότερο εάν το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν καρποφορήσει, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ειδικότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε είπε πως ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του αναμένουν από το ελληνικό κοινοβούλιο να υιοθετήσει τα κρίσιμα μέτρα λιτότητας, παρά τις διαδηλώσεις και τις αντιρρήσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι αν το πρόγραμμα απορριφθεί η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

"Κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση για την Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα όλα θα πρέπει να έχουν οργανωθεί για να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

"Εάν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή από την προβλεπόμενη, θα πρόκειται προφανώς για μια μεγάλη κατάρρευση. Όμως ακόμη και το 2008 (σ.σ. με την κρίση που προκάλεσε η πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers) ο κόσμος ήταν σε θέση να λάβει συντονισμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει μια απρόσμενη και παγκόσμια κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών", είπε.

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε το ελληνικό κοινοβούλιο για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε στη σταθερότητα της ευρωζώνης η απόρριψη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

"Θα πρέπει γρήγορα να βεβαιωθούμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε όλο το οικονομικό σύστημα και σε όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι υπό έλεγχο", σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός επέμεινε ότι είναι προς το συμφέρον των γερμανικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το επιθυμεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Είπε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα αφού η σταθεροποίηση της κατάστασης της Ελλάδας συμφέρει όλες οι τράπεζες.

"Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των τραπεζών να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους", πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου