Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί μίλησε ο Αβραμόπουλος με Νταβούτογλου; Τα ερωτήματα της παράδοξης επικοινωνίας


Η επικοινωνία του Έλληνα ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου,δημουργεί πολλά ερωτήματα.

Πρώτα απ΄ όλα ποια ήταν η ανάγκη να γίνει μια τέτοια επαφή.Η δικαιολογία ότι ο κ.Νταβούτογλου βρέθηκε στον Έβρο και είπε να πει δυο κουβέντες με τον κ.Αβραμόπουλο,ούτε ευσταθεί,ούτε πείθει.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που γίνεται τέτοιου είδους επαφή μεταξύ υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών. Συνήθως μιλάνε οι ομόλογοι.

Ερώτημα είναι αν ο Έλληνας ΥΠΕΞ Σ.Δήμας γνώριζε γι΄ αυτή την επαφή. Κι αν την ενέκρινε βέβαια. Αν δεν τη γνώριζε υπάρχει θέμα.

Ο κ.Αβραμόπουλος είναι γεγονός ότι επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα και μια τάση αυτονόμησης από τη ΝΔ στην οποία παρόλα αυτά δηλώνει ότι παραμένει πιστός.

Κανείς δεν είναι αντίθετος στις επαφές με τη Τουρκία και στη συνέχιση της προσπάθειας να διατηρηθεί καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.Δεν αρκούν οι ελληνικές προθέσεις. Πρέπει και η Τουρκία να δείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι επιθυμεί να πάψει να είναι “κράτος-ταραξίας” της περιοχής.Μόλις προχθές έδωσε πάλι εξετάσεις και απέτυχε.Αναφερόμαστε στο ναυάγιο του τουρκικού πλοίου ,όπου η Άγκυρα πάλι εμφανίστηκε …να διατάζει ναυαγούς να αναμένουν τα τουρκικά μέσα διάσωσης για να τους σώσουν.

Κι όχι μόνο αυτό. Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ για το κάψιμο δασών από τουρικές μυστικές υπηρεσίες και η καταιγίδα αποκαλύψεων που ακολούθησαν γι΄ αυτές τις σκοτεινές επιχειρήσεις από τον τουρκικό Τύπο,δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν μπορεί ασφαλώς να ξεχαστεί μ΄ ένα τηλεφώνημα. Η Άγκυρα οφείλει να δώσει εξηγήσεις.Δόθηκαν από το κ.Νταβούτογλου εγγυήσεις ότι όσα ειπώθηκαν από χείλη πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας,θα ερευνηθούν;

Το περιεχόμενο της συνομιλίας Αβραμόπουλου-Νταβούτογλου  ήταν τυπικό όπως λένε από το ΥΕΘΑ. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα.Το …παράδοξο της επικοινωνίας παραμένει,όπως και τα ερωτήματα,στα οποία αναμένουμε κάποια απάντηση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου