Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Κίνα και Ιαπωνία σκοτώνουν το δολάριο


Τον παγκόσμιο χάρτη αναμένεται να αλλάξει η συμφωνία Πεκίνου-Τόκιο για διεξαγωγή των διμερών εμπορικών συναλλαγών τους στα νομίσματά τους και όχι μέσω δολαρίου όπως γίνονταν μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα προσεγγίζει τον στόχο της που είναι η αναβάθμιση του γουάν σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όπως το δολάριο.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο Πεκίνο εντελώς αιφνιδιαστικά κατά τη συνάντηση του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα. Οι δυο πρωθυπουργοί πρόκειται να υπογράψουν κοινή συναλλαγματική συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την άμεση μετατροπή των νομισμάτων των δυο χωρών χωρίς αυτό να γίνεται μέσω δολαρίου. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα μειώσουν το κόστος από την αγορά δολαρίων.

Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της δεύτερης και τρίτης στον κόσμο οικονομίας, και συγκεκριμένα το 60% σύμφωνα με τη Wall Street Journal, γίνονται με βάση το δολάριο. Οι εξελίξεις στο Πεκίνο προκαλούν την ανησυχία της Ουάσιγκτον, γιατί η συναλλαγματική συμμαχία Πεκίνου Τόκιο αποτελεί πλήγμα για το δολάριο.

Λόγω της παγκόσμιας κρίσης, τόσο το δολάριο, όσο και το ευρώ, έχουν χάσει τμήμα της αξιοπιστίας τους, που θα καρπωθεί το γουάν, όπως φαίνεται. «Αν δει κανείς τον τεράστιο όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας, τότε η συμφωνία αυτή είναι η σημαντικότερη από οποιαδήποτε έχει συνάψει η Κίνα με άλλη χώρα», δήλωσε ο οικονομολόγος Ρεν Ξιαφάνγκ σύμφωνα με το Bloomberg.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 340 δις δολάρια το 2010.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου