Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Economist: Ελλάδα – Ρωσία, μια «ορθόδοξη φιλία»

«Ορθόδοξη φιλία» χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας άρθρο του βρετανικού περιοδικού Economist, εκτιμώντας παράλληλα πως οι επενδυτές μπορεί να ακολουθήσουν το κύμα των Ρώσων τουριστών που αυξάνεται συνεχώς προς την Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που το αντιγερμανικό αίσθημα στη χώρα, βρίσκεται στα επίπεδα της μεταπολεμικής εποχής και κατά συνέπεια οι Γερμανοί τουρίστες που θα επισκεφτούν το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, αναμένεται να είναι πολύ λιγότεροι.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει ο Economist, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξάνεται σημαντικά καθώς χαλαρώνουν οι διαδικασίες όσον αφορά τη χορήγηση βίζας, αναμένεται δε να φτάσουν φέτος το 1.000.000, αριθμό διπλάσιο της περυσινής χρονιάς.

Πολλοί Ρώσοι δαπανούν μεγάλα ποσά και αγοράζουν εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να περάσει το Πάσχα στο Άγιο Όρος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το περιοδικό, που υπενθυμίζει τη θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία.

«Όπου ξεκινούν τουρίστες και πολιτικοί, ακολουθεί το χρήμα», συμπληρώνει ο Economist που αναφέρεται και στο ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, ειδικότερα στο ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, αλλά και στο ενδιαφέρον των Ρώσων για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η Ρωσία ανησυχεί για την απώλεια της πρόσβασης στα λιμάνια της Συρίας:

Ο Αντώνης Σαμαράς («πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας») δε δείχνει να συγκινείται ιδιαίτερα από καμία από τις ανωτέρω συμφωνίες, επισημαίνει ωστόσο, σχολιάζοντας και το πρόσφατο ταξίδι του κ. Σαμαρά στη Μόσχα, ταξίδι κατά το οποίο δεν υπήρξε ενθουσιασμός από καμία από τις δύο πλευρές, ενώ οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θα προτιμούσε να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και να πουλήσει τη ΔΕΠΑ σε κάποιον επενδυτή από την ΕΕ.

Καθώς όμως η ελληνική πολιτική σκηνή γίνεται όλο και πιο ασταθής, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τη ρωσική επιρροή συμπληρώνει ο Economist, που κλείνει αναφερόμενος στον κ. Καμμένο: Θαυμάζει τον Πούτιν και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στη Ρωσία εάν - όπως αναμένεται - χρειαστεί και νέο bailout. Θυμίζει μάλιστα ότι η Ρωσία έχει ήδη δανείσει την Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ και συμπληρώνει ότι το κόμμα του κ. Καμμένου αναμένεται να μπει στη Βουλή, ο ίδιος δε να αντικαταστήσει τον Εφραίμ στο ρόλο του καλύτερου φίλου της Ρωσίας στην Ελλάδα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου