Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Έρχεται η σειρά της Κύπρου για να μπει στον "μηχανισμό στήριξης"


Και τώρα η Κύπρος! Στη Λευκωσία είχαν μεγάλη αγωνία για την Ισπανία και τελικά έγινε αυτό που όλοι απεύχονταν.

Η Ισπανία δεν απέφυγε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) για να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα και όλα δείχνουν ότι η επόμενη χώρα που θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο θα είναι η Κύπρος.


Στη Λευκωσία είχαν αρχίσει να βλέπουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Μαδρίτη και την πίεση που ασκούσε η χώρα για να χρηματοδοτηθούν απ' ευθείας οι τράπεζες της και όχι το ισπανικό κράτος. Εάν αυτό, εξαιτίας του μεγέθους της Ισπανίας γινόταν κατορθωτό, θα άνοιγε την πόρτα και στην Κύπρο που επιζητεί κάτι παρόμοιο. Δεν έγινε όμως.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής της τράπεζας της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη στους Financial Times, η προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα για την ανεύρεση 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού της χώρας,κάνει τη προσφυγή στην ΕΕ όλο και πιο πιθανή. Η χώρα, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή.

Επίσης, και ο πρόεδρος της Popular Bank, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει πολλές εναλλακτικές. Όπως τόνισε στους FT, «είναι δύσκολο να δούμε από πού θα έρθει η ανακεφαλαιοποίηση εάν όχι από την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «η διάθεση για δάνεια προς την Κύπρο έχει στερέψει εδώ και μήνες».

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δεσμεύτηκε την Παρασκευή ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων όσο παραμένει στην εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την προσφυγή της Κύπρου στην ΕΕ.
 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου