Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Τρόφιμα: Ακριβότερα κατά 6% παγκοσμίως τον Ιούλιο


Αντιμέτωπος με μια νέα κρίση όμοια με αυτή του 2007/08 θα βρεθεί ο πλανήτης, αν οι χώρες  προβούν σε απαγορεύσεις των εξαγωγών, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η αυξανόμενη χρήση βιοκαυσίμων, η κακοκαιρία, η πολιτική που επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές, η αύξηση της τιμής του σιταριού, προκάλεσαν μεγάλη άνοδο στις τιμές των τροφίμων το 2007/08, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές σε πολλές χώρες, μεταξύ τους η Αίγυπτος, το Καμερούν, η Αϊτή. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ξηρασία στις ΗΠΑ, που έδωσε ανοδική ώθηση στις τιμές κατά 23% τον Ιούλιο.

«Ενδέχεται η κατάσταση να εξελιχθεί όπως αυτή που βιώσαμε το 2007/08», δήλωσε ο οικονομολόγος του FAO Αμπολρεζά Αμπασιάν. «Υπάρχει μια ελπίδα αυτή την περίοδο ότι δε θα ακολουθήσουμε κακές πολιτικές και ότι δε θα παρέμβουμε στην αγορά με περιορισμούς, και αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα δούμε μια τόσο σοβαρή κατάσταση όπως εκείνη του 2007/08. Ωστόσο αν οι πολιτικές αυτές επαναληφθούν, το κάθε τί είναι πιθανό» σημείωσε σχετικά.

Σύμφωνα με τον FAO, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ύστερα από τρείς συνεχείς μήνες μείωσης, λόγω κυρίως της μεγάλης αύξησης στις τιμές των δημητριακών και της ζάχαρης.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO τοποθετείται κατά μέσο όρο στις 213 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 12 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά παραμένει μακριά από το ρεκόρ των 238 μονάδων που είχε φθάσει το Φεβρουάριο του 2011, αναφέρει ο οργανισμός.

Ο δείκτης των τιμών των δημητριακών έφθασε κατά μέσο όρο τις 260 μονάδες, ενισχυμένος κατά 38 μονάδες σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο. Υπολείπεται κατά 14 μονάδες του απόλυτου ρεκόρ των 274 μονάδων που είχε τον Απρίλιο του 2008, χρονιά κατά την οποία ξέσπασαν έντονες ταραχές για την αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, η ξηρασία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, υποθηκεύοντας τις προσεχείς σοδειές και αυξάνοντας τις τιμές κατά 23% τον Ιούλιο. Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε επίσης κατά 19% μετά και τις λιγότερο καλές από τις προβλεπόμενες, προοπτικές παραγωγής στη Ρωσία, και με τη ζήτηση να αναμένεται μεγαλύτερη λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων καλαμποκιού.

Ωστόσο η τιμή του ρυζιού έμεινε σχεδόν αμετάβλητη τον Ιούλιο. Τέλος οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν τον Ιούλιο λόγω των κινδύνων από τις κλιματικές αλλαγές στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως, όπως και στην Ινδία και την Αυστραλία.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου