Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Indect : Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που θυμίζει Minority Report



Ένα νέο ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Indect, απειλεί και πάλι τα προσωπικά δεδομένα και την ελευθερία στο διαδίκτυο - και όχι μόνο - με την οργάνωση «Access» να το παρομοιάζει με την ειδική υπηρεσία της αστυνομίας στην ταινία «Minority report», που είχε τη δυνατότητα να εντοπίσει και να συλλάβει κάποιον προτού ακόμα αυτός παρανομήσει.

Όπως αναφέρει η οργάνωση για τα δικαιώματα και την ελευθερία στο διαδίκτυο, το INDECT, ένα χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα από την ΕΕ, έχει ως στόχο την ανάπτυξη μηχανισμών ώστε να προβλέπεται μια εγκληματική δραστηριότητα, μέσω της παρακολούθησης «υπόπτων» ή «περίεργων συμπεριφορών», χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των χρηστών, τόσο όταν αυτοί βρίσκονται στο διαδίκτυο όσο και όταν είναι offline.

Αυτό επιχειρείται με την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων τεχνολογιών παρακολούθησης και συγκέντρωσης δεδομένων, που θα δώσουν τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου των αστικών περιοχών. Το έργο, όπως σημειώνει η οργάνωση, ξεκίνησε το 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013, με το κόστος του να ανέρχεται περίπου στα 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την «Access», το INDECT περιλαμβάνει τεχνολογίες επιτήρησης, αναγνώρισης προσώπου και χρήστη, αλγόριθμους αναζήτησης, συλλογής προσωπικών δεδομένων ακόμα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν τους υπόπτους μέσα στο πλήθος.

Στα τέλη Ιουλίου οι Anonymous δημιούργησαν ένα βίντεο για το INDECT καλώντας σε μαζικές διαμαρτυρίες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Τσεχία. Το θέμα έχει αναδείξει και το Κόμμα των Πειρατών.




Όπως αναφέρεται από την «Access», πολλοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους πως μέρος του προγράμματος, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τους συνεργαζόμενους για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος INDECT. Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα όπως παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου