Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

"Oι Ελβετοί γνώριζαν..."


Οι ελβετικές αρχές γνώριζαν από το 1942 ότι οι Εβραίοι διώκονταν και εξοντώνονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με ανέκδοτα διπλωματικά έγγραφα που παρουσιάσθηκαν την Κυριακή από τη γερμανόφωνη ελβετική τηλεόραση.

Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ελβετοί διπλωμάτες είχαν συγκεντρώσει εκατοντάδες επιστολές, τηλεγραφήματα και λεπτομερείς αναφορές που απευθύνονταν στην ελβετική κυβέρνηση στη Βέρνη.

Οι ελβετικές αρχές είχαν επίσης ενημερωθεί για τα γεγονότα αυτά από φωτογραφίες, πρόσθεσε η ελβετική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Σάσα Τσάλα, διευθυντή των Ελβετικών Διπλωματικών Αρχείων (DSS), ο οποίος ρωτήθηκε από την ελβετική τηλεόραση, "μπορούμε να αποδείξουμε πως, από το Μάιο του 1942, οι πληροφορίες για τις δολοφονίες Εβραιών είχαν φτάσει ως τη Βέρνη".

Παρά τις αναφορές αυτές, η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε τον Αύγουστο του 1942 μαζικές απελάσεις ξένων προσφύγων, παρόλο που θα μπορούσε έτσι να θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Μερικά απο αυτά τα διπλωματικά έγγραφα είναι τώρα διαθέσιμα στο Ίντερνετ. Οι εν λόγω αποκαλύψεις έγιναν χθες, Κυριακή, διεθνή ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ούλι Μάουρερ έδωσε στη δημοσιότητα ένα μήνυμα στο οποίο υπενθύμιζε το ρόλο "καταφυγίου" που είχε η Ελβετία "στη διάρκεια αυτής της σκοτεινής για την ευρωπαϊκή ήπειρο περιόδου".

Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο γαλλόφωνο ελβετικό ραδιόφωνο, ο Ελβετός ιστορικός Χανς-Ούλριχ Γιοστ δήλωσε πως "είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα είδος αντίστασης ή απροθυμίας να γίνει αποδεκτή η μνήμη αυτής της ταραγμένης περιόδου".

"Είναι το καθήκον των ιστορικών να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και να υπενθυμίζουν γεγονότα που δεν είναι πάντα ευχάριστα για την Ελβετία", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ελβετοί "πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις σκοτεινές πλευρές του παρελθόντος τους και υπάρχουν πάντα κάποιοι που αρνούνται να το δεχθούν".
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου