Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Αγιοποιούνται τον Απρίλιο ο Ιωάννης Παύλος Β' και ο Ιωάννης ΚΓ'


Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι στις 27 Απριλίου του 2014 θα αγιοποιηθούν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' και ο Πάπας Ιωάννης ο ΚΓ'.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας αγιοποίησής τους αναμενόταν από τον Ιούλιο, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε ένα δεύτερο θαύμα που αποδίδεται στον Ιωάννη Παύλο Β', ανοίγοντας το δρόμο για την ταχύτερη αγιοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στη σύγχρονη εποχή.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ήταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1978 ως το 2005. Ήδη από την κηδεία του το πλήθος των προσκυνητών ζητούσε να γίνει άγιος γρήγορα (Santo Subito!»).

Το 2011 οσιοποιήθηκε με γρήγορες διαδικασίες, μια διαδικασία που θεωρείται το πρώτο βήμα για την αναγνώρισή του ως άγιο, αν και πρέπει να πληρούνται οι κανόνες της Εκκλησίας για να αποφασιστεί η αγιοποίηση.

Ο Ιωάννης ΚΓ’ είχε σύντομη σχετικά παπική θητεία (1958-1963), αλλά κατά τη διάρκεια της συγκάλεσε το Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού, το οποίο αποφάσισε μεγάλης κλίμακας αλλαγές στην οργάνωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επιχειρώντας την εκσυγχρονίσει στο μέτρο του δυνατού.

Οσιοποιήθηκε το 2000.

Να σημειωθεί ότι η Καθολική Εκκλησία έχει ορίσει ότι για να χαρακτηριστεί ένα πρόσωπο άγιος ή αγία πρέπει να έχει κάνει δύο θαύματα. Η διαδικασία έχει τέσσερα βήματα: πρώτα χαρακτηρίζεται «υπηρέτης του Θεού», μετά «αξιοσέβαστος», μετά οσιοποιείται (αυτό απαιτεί την πιστοποιήση ενός θαύματος) και τέλος αγιοποιείται (απαιτεί άλλη μία πιστοποίηση).



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου