Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η έκθεση της CIA για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ 1990

ΜΜΕ της Σερβίας και της Κροατίας έχουν φέρει στο φώς της δημοσιότητας απόρρητα έγγραφα στα οποία παρουσιάζεται η τελική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ το 1990, κυρίως της CIA, για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τις αιματηρές συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν.

Το έγγραφο της CIA αναφέρει ότι θα έρθει η απόσχιση της Σλοβενίας και της Κροατίας και το ομοσπονδιακό κράτος της Γιουγκοσλαβίας θα σταματήσει να υφίσταται για ένα χρονικό διάστημα διάρκειας ενός έτους και κατόπιν, μέσα σε μια διετία,  θα επέλθει η οριστική διάλυση του.

Το έγγραφο αυτό απευθυνόταν τότε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι η Σερβία θα προσπαθήσει να εμποδίσει  τους Σλοβένους και τους Κροάτες να αποσχισθούν από τη Γιουγκοσλαβία για να σχηματίσουν μια συνομοσπονδία και τονίζει  την έξαρση του σερβικού εθνικισμού που θα προκαλούσε την διάλυση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

«Δύσκολα θα αποτραπεί πόλεμος μεταξύ των δημοκρατιών, σοβαρές συγκρούσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ των κοινοτήτων και θα ακολουθήσει η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η βία θα είναι έντονη και μακροπρόθεσμη», αναφέρουν οι πράκτορες της CIA στην αναφορά τους από τη Γιουγκοσλαβία το 1990.

Στο απόρρητο έγγραφο σημειώνεται ότι είναι πιθανό να υπάρξει και στρατιωτική εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ενώ τονίζουν πως η αλβανική μειονότητα θα αναγνωριστεί από το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η CIA προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία και επικεντρώνονται στον πόλεμο της Βοσνίας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου