Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Los Alamos: Η άκρως απόρρητη πόλη


"ΕΚΕΙ AΠΟΘΗΚΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ"
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μια μικρή πόλη με το όνομα Λος Άλαμος (Los Alamos) ήταν στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

Το εργαστήριο Los Alamos National Laboratory δημιούργησε το πρώτο πυρηνικό όπλο στον κόσμο και συνεργάστηκε με τον Robert Oppenheimer, Niels Bohr, Enrico Fermi, Richard Feynman.

Μέχρι τώρα, πολλά που σχετίζονται με το έργο που παράχθηκε στο Los Alamos National Laboratory, παραμένουν ένα καλά σφραγισμένο μυστικό, και δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πόλη περιβάλλεται από πολλούς σκοτεινούς θρύλους.

Ένας από αυτούς είναι οι υπόγειες σήραγγες που βρίσκονται στην Περιοχή 41. Η εγκατάσταση αυτή ανεγέρθηκε το 1948-1949, βαθιά μέσα στους βράχους, με χοντρούς τοίχους από μπετόν, ατσάλινες πόρτες και αλεξίσφαιρα τζάμια.

Σε αυτές τις σήραγγες αποθηκεύτηκαν τα πρώτα πυρηνικά όπλα και τα συστατικά τους πριν τις δοκιμές, οι οποίες στη συνέχεια διεξήχθησαν στην έρημο της Νεβάδα.

Εδώ μέσα βρήκαν τον απαραίτητο χώρο φύλαξης και καθαρά επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που στη συνέχεια οδήγησαν στην ανακάλυψη του νετρίνο. Σε γενικές γραμμές, οι λέξεις «άκρως απόρρητο» θα μπορούσαν εδώ να είναι χαραγμένες σε κάθε πέτρα.

Για τα 70α γενέθλιά του, το Los Alamos National Laboratory παρουσίασε φέτος ένα βίντεο-περιοδεία αυτού του υπόγειου, που προηγουμένως δεν θα μπορούσε να δει κοινό ανθρώπινο μάτι.

Δείτε το βίντεο:






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου