Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Παράξενα φώτα στο νανο-πλανήτη Δήμητρα – Σαστισμένοι οι επιστήμονες!


Οι επιστήμονες είναι αμήχανοι και προβληματισμένοι από ένα ζευγάρι παράξενα φώτα στην επιφάνεια του νανο-πλανήτη Ceres (Δήμητρα) στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία. Το διαστημόπλοιο Dawn της NASA φωτογράφισε τον Ceres στις 19 Φεβρουαρίου από απόσταση περίπου 29.000 μιλίων.

Παρά το γεγονός ότι περιφέρειες, υψηλότερης από το μέσο όρο ανακλαστικότητας, έχουν παρατηρηθεί και πριν, αυτές οι νέες φωτογραφίες από το Dawn δείχνουν δύο φωτεινά σημεία εντός της ίδιας λεκάνης στην επιφάνεια του νανο-πλανήτη.

«Το πιο φωτεινό σημείο συνεχίζει να είναι πολύ μικρό για να αναλυθεί με την κάμερά μας, αλλά παρά το μέγεθός του, είναι πιο φωτεινό από οτιδήποτε άλλο στον Ceres. Αυτό είναι πραγματικά απροσδόκητο και ακόμα ένα μυστήριο για μας», δήλωσε ο Andreas Nathues, επικεφαλής ερευνητής για την ομάδα διαμόρφωσης κάμερας στο Ινστιτούτο Max Planck για το Solar System Research στη Γερμανία, σε ένα πρόσφατο δελτίο τύπου της NASA.

Αν και οι επιστήμονες προβληματίζονται από αυτά τα φώτα μυστήριο, δεν μένουν χωρίς πιθανές εξηγήσεις. Όπως περιγράφει ο ιστότοπος Mashable, «ο πιο προφανής υποψήφιος είναι ο πάγος, αν και θα αντανακλούσε περισσότερο από το 40% του συνόλου του φωτός που θα τον χτυπούσε. Η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από το όριο της διακριτικής ικανότητας της κάμερας σε αυτή την απόσταση. Οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει υδρατμούς που προέρχονται από την επιφάνεια του νανο-πλανήτη, κάνοντας πάγο -. Μια πιο πιθανή επιλογή».

Αλλά ο Chris Russell, κύριος ερευνητής της αποστολής Dawn, πιστεύει, «αυτό μπορεί να δείχνει σαν κηλίδα ηφαιστειακής προέλευσης, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για την καλύτερη ανάλυση για να μπορέσουμε να κάνουμε τέτοιες γεωλογικές ερμηνείες».

Το διαστημόπλοιο Dawn της NASA θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ceres στις 6 Μαρτίου και θα συνεχίσει τη συλλογή καλύτερων φωτογραφιών του νανο-πλανήτη και των μυστηρίων του κατά τη διάρκεια των επόμενων 16 μηνών. Με τις καλύτερες φωτογραφίες, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν καλύτερα αν τα παράξενα φωτεινά σημεία στον Ceres είναι σημάδια ενός εξωγήινου πολιτισμού, ή αν πράγματι είναι ηφαιστειακής προέλευσης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου