Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Foreign Policy: Ήρθε η ώρα της Γερμανίας να αποχωρήσει από την ευρωζώνη


Σύμφωνα με  έγκυρο διεθνές περιοδικό Foreign Policy, η θέση της Γερμανίας μέσα στην Ευρωζώνη μεγαλώνει υπέρμετρα, και αυτό δημιουργεί πολλά και διαφορετικά προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες.

Με μόνιμο εμπορικό πλεόνασμα, για το οποίο είναι τόσο περήφανοι, οι Γερμανοί πολιτικοί,  θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να μιλούν για την χώρα τους, ως την μοναδική  «κινητήρια δύναμη  ανάπτυξης», γεγονός που βρίσκεται  στο επίκεντρο όλων των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το  καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να πράξει  η Γερμανία για την ευρωζώνη  είναι να την απαλλάξει από την παρουσία της, γράφει στο άρθρο του ο  καθηγητής Patrick Chovanec του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα politobzor.net .

Το δημοσίευμα συνεχίζει την κριτική του στην «κινητήρια δύναμη της Ευρώπης», με μια σκωπτική διάθεση.

Η Γερμανία δεν έχει  μόνο ευεργετική επίδραση στην  ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, αλλά τις αποδυναμώνει επίσης. Πέρυσι, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έφτασε τα  € 217 δισεκατομμύρια. Συνήθως, η Γερμανία δηλώνει ότι η αιτία αυτού του πλεονάσματος είναι η ισχυρή της βιομηχανία, η οποία παράγει μια ποικιλία από υψηλής ποιότητας προϊόντα. Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να καθοδηγήσει  όλες τις άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, σύμφωνα και με τους νόμους της οικονομίας, ούτε όμως   βοηθά και τις υπόλοιπες χώρες  εισάγοντας δικά τους προϊόντα .

Επίσης η Γερμανία δεν έχει κανένα  λόγο τα τεράστια χρηματικά ποσά που λαμβάνει από τις εξαγωγές της παγκοσμίως, να τα ξοδεύει σε εισαγωγές, και σε επενδύσεις για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, είπε ο εμπειρογνώμονας.

Το εμπορικό πλεόνασμα επιτυγχάνεται όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να δαπανήσει λιγότερα από όσα κερδίζει , σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται οι λεγόμενες  πλεονάζουσες αποταμιεύσεις. Μια τέτοια χώρα λοιπών με τέτοια τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων , δύναται να δανείζει άλλες οικονομίες.

Από την άλλη πλευρά η  χρηματοδοτική ικανότητα  των άλλων κρατών, τα οποία  δαπανούν περισσότερα από όσα παράγουν, μαζί  με την παρουσία ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου τους, δύναται  να «αγοράσει» το πλεόνασμα παραγωγής του δανειστή του.

(Κοινώς με λίγα λόγια η Ελλάδα και όλος ο Νότος, αγοράζοντας τα προϊόντα που εξάγει η γερμανική βιομηχανία,  εξασφαλίζει στο Βερολίνο την δυνατότητα πλεονάσματος, με την βοήθεια του οποίου στην συνέχεια η χώρα αυτή, δανείζει τις χώρες του Νότου), κάτι που αναφέρουμε σε άρθρα μας στο pentapostagma.gr . 

Φυσικά, και υπάρχει μια βαθιά αίσθηση για την διατήρηση της ισορροπίας στις εμπορικές συναλλαγές, δεδομένου ότι η παρουσία εμπορικού πλεονάσματος σε μια χώρα σημαίνει, ότι χρηματοδοτεί τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου κάποιου άλλου, σημειώνει ο έγκριτος οικονομολόγος .

Έτσι, η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ, είναι ένα πρόβλημα που δεν προκαλείται από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, και το αυξανόμενο χρέος των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η Γερμανία διέθετε πάντα την δυνατότητα  μεγάλης εξοικονόμησης χρημάτων , και με την μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα, και στην ζώνη του ευρώ, δεν της ζητήθηκε να αποθηκεύσει ή να επενδύσει λιγότερα από τους ήδη υπάρχοντες πόρους  στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι αυτό της έδωσε  το δικαίωμα να  δανείζει χρήματα σε άλλες χώρες, έτσι ώστε αυτές να αγοράζουν  στην συνέχεια  γερμανικά προϊόντα.

Όλα αυτά οδήγησαν στο γεγονός  της δημιουργίας ενός μεγάλου  αριθμού  οφειλετών, των οποίων το   ύψος των χρεών τους αυξήθηκε σταδιακά, όπως και ο αριθμός των ομολόγων «στα χέρια της Γερμανίας», τα οποία μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ.

Στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος η διόρθωση  αυτής  της κατάστασης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ως εκ τούτου, οι οφειλέτες αναγκάστηκαν με την σειρά τους , να μειώσουν δραστικά την  εσωτερική  τους ζήτηση , μέσω σκληρών δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, από  την ανάγκη να πληρώνουν τα δάνεια που είχαν λάβει . Έτσι, αποδείχθηκε και στην πράξη πλέον, ότι η Ευρώπη για να ξεπεράσει την κρίση της , θα το επιτύχει μόνο με την ανάπτυξή της, πράγμα δύσκολο αυτήν την δεδομένη στιγμή , δήλωσε ο Patric  Chovanec.

Η καλύτερη λύση για τα προβλήματα της ευρωζώνης, θα είναι μια έξοδος της  Γερμανίας και η επιστροφή της στο γερμανικό μάρκο. Η Γερμανία δεν πρέπει να δανείζει άλλα  κεφάλαια στο εξωτερικό, αλλά μόνο στην  επικράτειά της. Εάν τα χρήματα  που έχουν ως στόχο να δανείσουν την εγχώρια αγορά, δεν πάνε σε κράτος, που αντικειμενικά δεν μπορεί  να αντέξει  οικονομικά να αγοράζει γερμανικά προϊόντα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει για μια γρήγορη έξοδο από την κρίση για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη της Γερμανίας που προέρχεται από την αυτήν ακριβώς της δυνατότητα, να δανείζει δηλαδή τις άλλες χώρες, θα εκλείψει,  για αυτό είμαι βέβαιος, καταλήγει ο Καθηγητής .

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, όλες οι αναλύσεις έγκριτων μάλιστα οικονομολόγων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία σχεδίασε , επιδίωξε , και στο τέλος εκτέλεσε ένα «δολοφονικό  οικονομικό σχέδιο», εξόντωσης των κρατών της ΕΕ. Σκοπός της η επικυριαρχία της σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή ότι δεν κατάφεραν με δύο παγκόσμιους πολέμους , το έκανσν πράξη με όπλο το Ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Άγγλοι το 1990 , « φώναζαν» και προς τις ΗΠΑ , αλλά και προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους , ότι η ένωση των δύο Γερμανιών ( Ανατολικής και Δυτικής), θα παρουσίαζε και πάλι  τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τους για κυριαρχία στην ΕΕ.  Για να είμαστε δίκαιοι , οι Βρετανοί « ήξεραν» και εντέλει σε αυτό το θέμα είχαν απόλυτο δίκιο.

Άλλωστε ο Βρετανός πρωθυπουργός της Νίκης όπως ονομάστηκε στην Βρετανία, Ουίνστον Τσώρτσιλ, είχε δηλώσει «Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια. Δεν έχει σημασία να ξέρεις τον λόγο. Τον ξέρουν αυτοί»


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου